Ramaderia

LA RAMADERIA: Protagonista del Mercat del Ram 

Les activitats relacionades amb la ramaderia es concentren a l’entorn del Recinte Firal El Sucre, on es duen a terme concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb aquest sector.

Els concursos ramaders són l’activitat estrella del Mercat del Ram. Aquest any, al pati del davant del Recinte Firal El Sucre, se celebrarà el 22è Concurs Català de Raça Frisona de Catalunya en seccions de Vedelles i Braves, amb la participació d’una cinquantena d’animals. Trobareu l'horari descrit al programa d'activitats. 

L’AFO (Associació de Frisona d’Osona) i la FEFRIC (Federació Frisona de Catalunya) coorganitzadors del Concurs Català de Raça Frisona, juntament amb l’Ajuntament de Vic, han recreat, seguint la línia de l’edició anterior, una ramaderia de boví de llet amb els seus espais, aprofitant els animals concursants. També s’habilitarà l’espai Llet és Territori, treballat conjuntament amb els Vaquers de la Plana de Vic, on es podran visualitzar missatges ja publicats a través de l’Observatori de la Llet amb la finalitat de conscienciar a la població del cost de produir els aliments i sensibilitzar sobre el valor dels productes elaborats al nostre territori. 

El Concurs de Canals Porcines, que premia la qualitat de la carn i de la canal, arriba a la seva 38a edició. Com cada any, el jurat estarà format per tècnics, un representat de la comissió organitzadora i un representant del DARP. El Jurat establirà una classificació de cada canal i, d’acord amb les puntuacions atorgades, donarà tres premis individuals i un premi per la participació a tots els inscrits:

Màxima puntuació: 2.000€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí.

Qualitat de carn: 1.500€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí.

Qualitat de canal: 1.500€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí.

Els guanyadors d’aquest concurs es donaran a conèixer el dissabte 9 al migdia, a les 13h, al Recinte Firal El Sucre.

Aquest any, el concurs arriba amb una novetat important: durant els dies de fira, no hi haurà les canals exposades, sinó un estand amb tota la informació dels guanyadors i les explotacions participants; una setmana abans de la fira, es recolliran les canals per poder fer un estudi més rigorós de la carn i la canal. 

El Club de Gos d’Atura Català organitza un concurs morfològic, el dissabte 9 d’abril, de les 9h a les 13.30h, i una exhibició d’agility de les 16.30h a les 18h. El diumenge es faran dues demostracions de treball de les 11h a les 12.30h i de les 16.30 a les 18h. Totes aquestes activitats es faran davant del pavelló del Recinte Firal El Sucre.

També es farà el 1r Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ové de Raça Ripollesa (ANCRI), que comptarà amb la participació d’una vintena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona. El concurs premiarà el millor lot d’ovelles adultes, el millot lot de borregues i el millor marrà. Els guanyadors s’anunciaran el dissabte al matí en el marc de la Fira.