La Casa de Pagès

LA CASA DE PAGÈS: Una experiència didàctica per a tota la família

Els dies 8, 9 i 10 d’abril, el recinte Firal El Sucre acull La Casa de Pagès, un seguit d’espais que mostren els aspectes més destacats de la vida al camp a través d’activitats, tallers i exposicions dirigides al públic familiar.

La Casa de Pagès s’esctructura en diversos sectors formant un circuit itinerant expositiu, a través del qual el públic veu els animals de granja i els oficis relacionats amb la vida al camp i a la granja, entre d’altres. El circuit fomenta el coneixement de tradicions agrícoles i ramaderes i valors com la preservació del medi ambient, la resiliència, l’esperit de superació i la creativitat.

Les estances de la casa són sis: 

L’Obrador és on faran tres tipus de tallers: d’elaboració de productes càrnics com hamburguesa i pilotilles, d’elaboració de làctics (mató), i d’elaboració de productes derivats    dels cereals (galetes). Aquests tallers estan adreçats, principalment, a nens i nenes, però estan oberts a tothom. 

La Cabanya era antigament l’espai de la casa de pagès on es guardaven les eines. En aquest espai es podran fer tallers de cardar la llana, d’apicultura o de cistelleria. 

El Camp i el bosc són una part important de les cases de pagès. A l’espai del Bosc hi haurà un mapping de biomassa forestal per saber com es treu profit dels boscos de        Catalunya i activitats dirigides als més petits centrades en aquests àmbits.

L’Hort serà l’espai destinat a les activitats relacionades amb el conreu dels cereals i l’horticultura. L’associació l’Era de Manresa ensenyarà als nens i nenes a plantar hortalisses. Mas Les Vinyes del Lluçanès ens aproparà a la permacultura. A més, es podrà construir un hotel d’insectes i conèixer de més a prop les plagues i tipus d’insectes que ens podem trobar en horts i camps. El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí també hi serà present amb una activitat relacionada amb la creativitat i les verdures entre altres jocs i propostes que ompliran aquest espai.

El Graner on es mostrarà com els cereals que es conreen al nostre territori deriven en pinso per als animals, i com s’elaboren els diferents tipus de pinso destinat a diferent bestiar. En aquest mateix espai es podran pelar panotxes de blat de moro i conèixer els diferents aliments que conreem per menjar els animals.

L’Estable comptarà amb una petita mostra de diferents animals de la granja com una truja amb garrins, porcs, ovelles i conillsEn l’edició d’enguany, no hi haurà mostra d’aviram per motius sanitaris però s’hi podran veure vaques de diferents races: Bruna dels Pirineus, Llemosina, Fleckvieh, Angus i Pirinenca. En total hi haurà uns 125 animals.