Coneix els Ponents | Construcció amb Terra

 

 

Elisabetta Carnevale

És consultora de disseny i construcció amb terra i arquitecta. Compagina la tasca acadèmica i de recerca (com a Material Expert del IAAC, i com a professora a La Salle - Universitat Ramon Llull) amb activitat professional d'Arquitectura de Terra, una Consultoria d'Arquitectura i Construcció amb Terra fundada el 2018 a Barcelona que explora les possibilitats contemporànies de la terra i altres materials sostenibles, tant a Catalunya com a l'Orient Mitjà.

 

Albert Cuchí

Arquitecte i professor titular d'universitat al Departament de Construccions Arquitectòniques I de la Universitat Politècnica de Catalunya UPC, es dirigeix a la recerca en les relacions entre l'arquitectura i l'exigència de sostenibilitat, tant en la generació d'aquesta nova visió sobre el camp de treball de l'arquitecte com en la generació d'instruments que permetin aplicar-la. És membre fundador de l'agrupació "Arquitectura i Sostenibilitat" del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, membre fundador de GBC España i és o ha estat assessor de diverses institucions, entre elles del Govern de la Generalitat de Catalunya i del Govern Espanyol. Ha dirigit o co-dirigit 15 tesis doctorals a la UPC, al Politècnic de Milà (PoliMilano), al Politècnic de Gènova, i a la Facultat d'Arquitectura de la Univesitat d'Oporto (FAUP).

 

Antonia Navarro

Geòloga, professora del departament de Tecnologia de l'Arquitectura de l'EPSEB-UPC, i especialista de materials petris del Laboratori de Materials de l'EPSEB. Està especialitzada en la caracterització dels materials d'origen petri emprats en construcció, i en especial en la caracterització dels materials emprats en els diferents sistemes constructius realitzats amb terra.

 

Marta Miranda

Doctorat en arquitectura per la UPC i per la facultat d'arquitectura de Nantes, i arquitecta tècnica per la UPC. Amb més de 10 anys d'experiència en la construcció amb terra i materials naturals. La seva investigació s'ha focalitzat en l'estudi dels ambients, i en particular dels ambients sonors; permeten captar més fidedignament els modus de representar, percebre i habitar els espais construits amb terra, així com aprofundir en com s'ha d'establir un major diàleg entre les dades físiques i les sensorials. Està implicada en diversos projectes d'investigació sobre terra tant a Espanya com a Franca. També treballa amb asociacions locals, difonent i sensibilitzant als diferents actors sobre el patrimoni i la construcció sostenible.

 

Fermin Font

Arquitecte tècnic. L'any 1985 va formar part de l'equip del Centre d'Investigació de Tècniques i Materials Autòctons de Navapalos (Sòria). Durant els anys 1987 i 1991 compagina la professió lliure amb el treball a diverses escoles tallers en la formació d'oficis tradicionals. El 1990 publica, juntament amb Pere Hidalgo, el llibre i vídeo El tapial. Una tècnica constructiva mil·lenària. Ha publicat diversos articles en revistes tècniques especialitzades. Entre 1992 al 2002, ha estat assessor tècnic de la Cooperació Oficial i de l'Ambaixada espanyola a Guinea Equatorial, i posteriorment ha treballat en la Cooperació al Desenvolupament a Haití i Amèrica Central en programes promoguts per diverses ONG i per la Unió Europea. Des de 2009 fins a 2016 ha sigut professor associat de la Universitat Jaume I de Castelló, on ha impartit classe en el Grau d'Arquitectura Tècnica. En l'actualitat col·labora amb diversos arquitectes en la redacció de projectes i en la direcció d'obres, en la restauració del patrimoni històric. També assessora empreses i altres tècnics en teballs de restauració, construcció tradicional i ecològic, particularment de tot el que es relaciona amb la tècnica constructiva de la tàpia. Ha impartit nombroses conferències i cursos sobre arquitectures de terra i construcció amb tàpia en bona part de la geografia espanyola.

   

Josep Baquer

Arquitecte Tècnic, llicenciat en Teologia. Va iniciar la seva carrera professional com a cap d'obra d'una empresa constructora. Es va especilitzar des del principi en el camp del càlcul i disseny estructural dels edificis. Va ser cap de departament d'estructures a L-35 Arquitectos més de vint anys. Els darrers 20 anys té despatx propi d'aquesta especialitat. Actualment és el vicepresident de l'Associació de Consultors d'Estructures (ACE). Professor de la URL i de l'Institut d'Estudis Estructurals (IEE). Autor de projectes parcials d'estructures (i director d'obra) de molts centres comercials. Ha coordinat la publicació del monogràfic "La fibra de carbono en refuerzo de estructuras de hormigon" i darrerament, coautor de la "Guia CGE-Consultoria Geotècnica en Edificació" i ha publicat molts articles tècnics en revistes del sector. Va ser Comissari del III Congrés ACE i és el Comissari del IV Congrés ACE.

 

   

Maite Sainz

Arquitecte i el seu company Macari De Torres, Enginyer geòleg. Fundadors de FETDETERRA. Som tècnics especialistes en arquitectura de terra i assessors acreditats en ecoinnovació, disseny de producte i desenvolupament tecnològic. Des de Fetdeterra volem potenciar l'ús de materials naturals per a la construcció sostenible, ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Materials 100% reciclables, de baix cost energètic, que permetin construir espais saludables i eficients. Treballem en diverses àrees de recerca de nous productes i sistemes constructius amb terra. Estudiem les propietats dels materials i la composició òptima per obtenir les màximes prestacions, alhora que obrim camí per a la seva normalització i adaptació a la legislació actual com a membres del Comitè Tècnic UNE-CTN 41/SC 10.

 

Albert Puy

Aparellador i constructor, treballant, compartint i aprenent per ser un bon mestre d'obres per tal de construir un món millor. Forma part del projecte cooperatiu de coeco, una empresa familiar i d'amics que és dedica al món de la bioconstrucció i les instal·lacions.

 

Oriol Roselló

Arquitecte. Funda el despatx bangolo i combina el projectar amb la recerca i la divulgació de l’arquitectura i les tècniques tradicionals a través de l’organització de múltiples jornades i publicacions. Com a professor de la Universitat de Girona cofunda el grup de recerca CATS, Construction: advanced technologies and sustainability, dedicat a l’estudi de la sostenibilitat i el patrimoni. A mitjans del 2011 cofunda el projecte GRETA, on és director de les Jornades de Tècniques tradicionals en la construcció de l’arquitectura contemporània i professor del curs de Mestratge en tècniques tradicionals. Prèviament a la fundació de bangolo, col.labora amb altres arquitectes i forma part de diferents expedicions fotogràfiques arreu del món i projectes de cooperació internacional, un d’ells a Bangolo (Côte d’Ivoire), on es posen en valor els artesans locals i materials Km0, filosofia que es preserva en els projectes actuals. És divulgador des d’Amics de l’UNESCO d’arquitectures populars d’arreu del món i col·laborador de REHABIMED com a redactor de “Experiències de Rehabilitació i Urbanisme” i ponent en la 1a Conferencia Regional Euromediterrània (2007). Amb més de 25 anys d’experiència en rehabilitació del patrimoni anònim i més de 200 obres executades, actualment coordina i supervisa tots els projectes de l’estudi.

 

 

Gabriel Barbeta

Doctor en arquitectura, professor d'ecoarquitectura i bioconstrucció en diferents postgraus i màsters. Membre fundador de l'Agrupació professional per a l'Arquitectura Sostenible AUS. Investigador, dissenyador i especialista en Arquitectura quàntica Orgànica i materials Sostenibles (BTC-Bioterre, àrids reciclats, terra estabilitzada, bambú, fibres i extractes vegetals, fonaments naturals), i recuperació i millora de Low Tech (volta catalana, cúpules, tapial, atovó,..).

 

Àngels Castellarnau

Directora de l'àrea d'arquitectura de baix impacte ambiental en EDRA cultura i natura.

   

Oriol Balliu

Bioconstructor especialitzat en terra crua. Fabrica i aplica revestiments i altres materials de construcció en terra amb la marca Puraterra. Forma i assessora en bioconstrucció dins el projecte Rocamare.

   

Lluís Auquer

Arquitecte especialitzat en construcció.Més de 700 expedients entre projectes en direcció i execució d’habitatges unifamiliars , plurifamiliars , en filera , conjunts arquitectònics de nova construcció i rehabilitacions de Masies i cases de poble en general, projectes d’urbanització. Situats generalment entre el Baix  Empordà, Alt Empordà i el Pla de l’Estany. En casos excepcionals també es localitzen en el Delta de l’Ebre (Tarragona), Gaià (el Bàges), Barbatro, Almeria, Marroc, Miranda de l’Ebro (Burgos).

   

Francois Streiff

És arquitecte del Parc Natural Regional dels Aiguamolls de Cotentin i Bessin a Normandia. Fa més de vint anys que treballa en la preservació de l'herència de l'herba i la panotxa i les tècniques tradicionals de terra crua i fibra. L'actuació del Parc és avui tant en el suport i orientació de professionals formats, com en la formació de arquitectes i enginyers, i la investigació van posar en marxa el projecte CobBauge, una manera de millorar la panotxa tradicional. François també imparteix classes a Builders - Ecole d'ingénieurs de Caen sobre les tècniques de la construcció històrica i la construcció de terra crua, i a l'Escola d'Arquitectura de Normandia en el camp de la Ciència i la Tecnologia per a l'Arquitectura sobre la construcció sostenible, especialment en l'ús de materials geològics i d'origen biològic.