La Casa de Pagès

UNA EXPERIÈNCIA DIDÀCTICA PER A TOTA LA FAMÍLIA 

Durant els dies del Mercat del Ram torna, a l'espai del Recinte firal El SucreLa Casa de Pagès, que enguany arriba a la setena edició. Una iniciativa nascuda amb el propòsit de donar a conèixer la feina que realitza el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona.

Si bé La Casa de Pagès va néixer amb la voluntat de comprendre els paral·lelismes entre els espais productius de la casa de pagès (entesa com la masia, el mas) i la indústria alimentària actual, aquest any s’ha volgut fer un pas més enllà amb la finalitat de fer-la permeable als reptes ecològics i mediambientals.

Com a novetat aquest any La Casa de Pagès incorpora el Joc de La Casa de Pagès, un videojoc de descoberta per divertir-se a través del mòbil. A través d’una aplicació i una guia, petits i grans podran descobrir els racons de l’espai de La Casa de Pagès de la fira i alhora posar-se a la pell d’un pagès o una pagesa per conèixer i gestionar els principals recursos naturals i bàsics que es troben a qualsevol explotació agrícola i ramadera de la comarca.El VIDEOJOC de La Casa de Pagès

Durant gairebé una hora s'hauran de gestionar tres anys de vida d’una casa de pagès, passant d’estació en estació; conreant l’hort i els camps, cuidant els animals, fent anar les eines, elaborant plats o anant a vendre al mercat. El joc amaga petits reptes que s'hauran d’anar superant progressivament per aconseguir tenir una explotació productiva, però també sostenible.

El joc es presenta amb una gràfica retro de 16 bits, una picada d’ullet a tota una generació que va tenir la primera videoconsola 8 bits, i que enguany fa 40 anys que va sortir.

El Joc de La Casa de Pagès és un reconeixement al sector primari de la comarca i a les persones que el representen.

Espai FÒRUM

Com a novetat, hi haurà un espai on es duran a terme algunes xerrades divulgatives com: la presentació del llibre La Caçadora de Masies, de Marta Lloret, la conversa amb el col·lectiu Arremengades del Montseny o bé la presentació del Llunarbori 2023.

DIVENDRES 31:

17h. La tracció animal moderna: una aposta de futur i àmbits d'actuació a càrrec de El Pas i ACTA

18.30h.  Presentació La caçadora de masies, amb Marta Lloret + conversa amb en Marc, del col·lectiu Eixarcolant

DISSABTE 1:

10.30h. Vine i juga amb el gos a càrrec de Terra Peluda

12h. Conversa amb membres del projecte 'Arremangades Montseny'

17h. Presentació Entre mans. Dones pageses, dones dempeus + conversa amb l'autora, Laia de Ahumada, la il·lustradora, Rosa M. Vidal i 3 pageses entrevistades.

DIUMENGE 2:

12h. Presentació Llunarbori, d'Elena Sixto (recital de poesia + conversa)

18h. Presentació fanzine Sabers i remeis de la iaia Maria + conversa amb l'autora.

 

La Casa de Pagès a les ESCOLES

Nens i nenes de 8 a 10 anys de 5 escoles d’Osona visitaran La Casa de Pagès i participaran en diferents tallers de dimecres a divendres. Alumnes d’algunes escoles també han participat en un concurs de dibuix amb el tema “La casa de pagès”.

Els guanyadors es donaran a conèixer el diumenge 2 d’abril, a la tarda, al mateix espai de La Casa de Pagès.


PREU ENTRADA

Entrada General (a partir de 12a): 4€

Entrada Bonificada: 2€
(jubilats, família nombrosa/monoparental, universitaris, diversitat funcional o targeta Vic Comerç)

Entrada (menors 12a): Gratuïta (amb compra d'entrada infantil)

> COMPRA ANTICIPADA d'ENTRADES

 

****************************************************************************************** 

 

 
Entitats ramaderes que col·laboren amb La Casa de Pàgès:

Associació de raça bovina Blanc Blau Belga
Associació Pirinenca
Associació de Ramaders de Raça Bovina Llemosina (ASSOLIM)
Pinsos Sant Antoni
Federació Raça Bruna dels Pirineus
Grup Gepork
Associació Frisona d’Osona
Federació de Frisona de Catalunya
Mir Ramadera
Associació Nacional Criadors Vacú Fleckvieh
Cooperativa Plana de Vic
Ramaderia Villegas
El Gurri Xic

 

Entitats i persones que, amb la dinamització d'activitats i espais, també han fet possible aquest projecte:

Col·lectiu Eixarcolant, Cooperativa Els Corremarges, Escola Orígens, Cooperativa Mas Les Vinyes, Tonis Taradell, Associació Arremangades Montseny, Associació Catalana de Tracció Animal, Sàndal Produccions, Projecte Geosmina, Orius Solucions Entomològiques, Associació Terra de Mans (Anna Sínia - artesana cistelleria), Formatges Riudavets (Roger Riudavets), Associació Xarxa Terra Viva (Elena Sixto - poeta), Mariona Furriols (taller abelles), Laia Aguilar (artesana llana), Marta Riera (artesana estampació botànica), Núria Costa (artista i facilitadora), Berta Garriga (projecte ‘Arrels Voladores’, herbalisme silvestre i plantes medicinals), Ramon Forcada, Helena Villasante (projecte ‘Curare’), Mireia Bover (artista i facilitadora), Marta Lloret (gestora del patrimoni cultural i escriptora), Laia de Ahumada (escriptora), Rosa M. Vidal (il·lustradora), pageses entrevistades (Dolors Clotas, Raquel Serrat i Assumpta Codinachs)