La Casa de Pagès

LA CASA DE PAGÈS, UNA APOSTA PER APROPAR EL MÓN RURAL AL PÚBLIC FAMILIAR

A La Casa de Pagès, instal·lada en una àmplia zona de l’interior del Recinte Firal El Sucre, es mostren els aspectes més destacats de la vida al camp a través d’activitats, tallers i exposicions. La Casa de Pagès s’estructura en diverses àrees que constitueixen un circuit que fomenta el coneixement, a través de la participació. A partir de tradicions de l’àmbit agrícola i ramader, es fomenten valors com la preservació del medi ambient, la resiliència, l’esperit de superació i la creativitat.

  • L’horari de les activitats a la Casa de Pagès:

Divendres 23 de març, de 17h a 20h (*no funcionaran totes les activitats)
Dissabte 24 i diumenge 25 de març, de 10h a 13h i de 16h a 20h

Les estances de la casa són sis:

L’obrador, on es faran tres tipus de tallers: d’elaboració de productes càrnics com botifarra i pilotilles, d’elaboració de làctics i d’elaboració de productes derivats dels cereals, com galetes i pa. Aquests tallers estan adreçats, principalment, a nens i nenes, però estan oberts a tothom. També es mostraran elements que ja estan en desús però que il·lustren com s’elaboraven fa anys diferents aliments.

El Camp i l’Hort, on es duran a terme diferents activitats relacionades amb el conreu dels cereals i l’horticultura. El Banc de Llavors de Roda de Ter dinamitza aquest espai ensenyant als nens i nenes a plantar hortalisses. També es podrà veure una exposició sobre composts. El camp estarà representat per una exposició sobre cereals, destacant el blat forment, que és una varietat que es promociona des del Consorci del Lluçanès, responsables d’aquesta activitat. A més es podrà construir un hotel d’insectes i conèixer de més a prop les plagues i tipus d’insectes que ens podem trobar en horts i camps.

El Graner, on es mostrarà com els cereals que es conreen al nostre territori deriven en pinso pels animals, i com s’elaboren els diferents tipus de pinso destinat a diferent bestiar. En aquest mateix espai es podran pelar panotxes de blat de moro i preparar menjar pels animals que viuran a La Casa de Pagès durant aquests dies.

La Cabanya era antigament l’espai de la casa de pagès on es guardaven les eines. Aquí es podran veure i provar diferents eines del camp, i fer un taller de vímet. També s’ensenyarà com es carda la llana dels animals.

L’Estable comptarà amb una petita mostra de diferents animals de la granja com una truja amb garrins, cabres, conills i aviram. Es podrà donar de menjar a les gallines, recollir-ne els ous i aprendre a munyir. També hi haurà una exposició sobre les millores que s’han fet als estables en els últims anys per millorar el benestar animal.

El Mercat és on convergeixen tots aquells productes que venen dels camps i horts, i dels estables, i que ja han passat pels obradors. És un espai de relació i comerç, però també de responsabilitat i sostenibilitat en el consum d’aliments. En aquesta zona es podrà fer un circuit d’activitat física perquè el públic infantil es pugui fer càrrec de l’energia que es necessita per dur a terme les feines de pagès.

Nens i nenes de 8 a 10 anys de diferents escoles de Vic visitaran La Casa de Pagès i participaran en diferents tallers el dijous 22 de març i divendres 23 de març al matí. Alumnes d’aquestes escoles també participen en un concurs de dibuix, on el tema és L’ofici de pagès. Els guanyadors es donaran a conèixer diumenge 25 de març a la tarda a La Casa de Pagès.PATROCINADORS:


 

COL·LABORADORS: