Concursos Ramaders

L’ACTIVITAT RAMADERA ÉS L’ESSÈNCIA DEL MERCAT DEL RAM, AMB CONCURSOS I EXHIBICIONS AL SUCRE
 
L’activitat ramadera, que és l’essència del Mercat del Ram, es concentra al voltant del Recinte Firal El Sucre, on es duen a terme, entre altres activitats relacionades amb aquest sector, concursos ramaders i exposició de bestiar.

Els concursos ramaders són un dels atractius principals del Mercat del Ram. A les carpes del Recinte Firal, a la zona de sorra, hi tindran lloc tres concursos d’abast estatal oberts al públic: el 14è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus (diumenge 25 de març de les 11h a les 14h), el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona (dissabte 24 de març durant tot el dia)  i la 1a edició del Concurs de Joves Preparadors de Frisona (divendres 23 de març de les 16h a 19h). Aquest nou concurs, va adreçat a joves ramaders amb inquietuds sobre com preparar als animals per assistir a concursos, on han de tenir habilitats sobre com pelar els animals i com manejar-los en pista.

Una de les novetats d’aquest any és l’espai Llet és Salut!, relacionat amb les vaques frisones i situat al costat de la carpa on es faran els concursos d’aquesta raça. En aquest punt, a través de panells informatius i exposició de material que s’utilitza per extreure la lleu i fer que arribi a les nostres llars en bon estat, es farà  promoció del consum de la llet de vaca, informant sobre la seva qualitat com a aliment, els beneficis que té per la salut la seva ingesta i les recomanacions de consum.

El Concurs de Canals Porcines, que premia la qualitat de la carn i la qualitat de la canal, arriba enguany a la seva 36a edició. El jurat estarà format per un tècnic de l’IRTA, un representant de la comissió organitzadora i un expert nomenat pel DARP. El jurat establirà una classificació de cada canal i, d’acord amb les puntuacions atorgades, donarà tres premis individuals i un premi per la participació a tots els inscrits:

Màxima puntuació: 
2.000€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí
Qualitat de carn: 
1.500€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí
Qualitat de canal:
1.500€ en productes i subministraments  agropecuaris del porcí

Els guanyadors d’aquest concurs es donaran a conèixer el dissabte al migdia, a l’espai VIT del Recinte Firal El Sucre.
*Trobareu les bases del concurs a "documentació relacionada" a peu d'aquesta pàgina

2a EDICIÓ DEL PREMI ESPECIAL OSONA: UN RECONEIXEMENT A LES BONES PRÀCTIQUES DEL SECTOR PORCÍ
La Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic i l’Ajuntament de Vic, en col·laboració enguany amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i les Agrupacions de Defensa Sanitària Ramadera (ADS), donaran per segon any consecutiu el Premi Especial Osona, un reconeixement a les explotacions porcines amb una gestió integral més responsable i compromesa amb l’entorn.

En total s’atorgaran tres guardons corresponents a tres categories diferents de granges: reproductores, d’engreix i de transició de garrins. El jurat estarà format per veterinaris del DARP, de l’Ajuntament de Vic, de l’Associació PORCAT, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen i l’Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya. Aquest jurat establirà unes puntuacions, a partir de diferents barems relacionats amb la gestió de dejeccions, benestar animal i bioseguretat. En concordança amb les puntuacions es donaran els tres premis mencionats i, a més, es donaran sis mencions, dues per cada categoria. 

Amb aquests guardons es vol fer visible la professionalitat del sector porcí i el seu compromís per una gestió responsable que minimitzi els riscos per la salut i el medi ambient, i vetlli per el benestar del animals. L’entrega de premis es durà a terme el dissabte 24 de març al migdia, al Recinte Firal El Sucre, en el marc de la inauguració oficial del Mercat del Ram.

 

RESULTATS CONCURSOS:

  • 36è Concurs de Canals Porcines

-Màxima puntuació: GRANJA ROVELLÓ de Manlleu i EL MURUCUC de Gurb

-Premi a la Qualitat de Carn: ESTISANER de Ponts i SANTI CARBONELL de Gurb

-Premi a la Qualitat de Canal: FERRÉ SERÇES d’Artesa de Segre

  • Premi Especial Osona, reconeixement a les bones pràctiques del sector porcí:

-Categoria Engreix: MAS ORRA (Oristà)

-Categoria Reproductores: EL CAMPS (Sora)

-Categoria Transició: LES VOLADERES (Torelló)

  •  Concurs de vaques de Raça Frisona: 

-Gran Campiona de Catalunya (Vedelles i Braves): GRANJA CAL MARQUET de l’Associació Frisona de l’Alt Urgell i Cerdanya

 


PATROCINA:Documents relacionats