La Casa de Pagès


LA CASA DE PAGÈS, UNA APOSTA PER APROPAR EL MÓN RURAL AL PÚBLIC FAMILIAR

El pavelló del Recinte Firal El Sucre acull La Casa de Pagès, un seguit d’espais que pretenen donar a conèixer els aspectes més destacats de la vida al camp a través d’activitats, tallers i exposicions. La Casa de Pagès s’estructura en diverses àrees que constitueixen un circuit que fomenta el coneixement, a través de la participació. A partir de tradicions de l’àmbit agrícola i ramader, es fomenten valors com la preservació del medi ambient, la resiliència, l’esperit de superació i la creativitat.

Les estances de la casa són sis:

El Camp i l’Hort, on es duran a terme diferents activitats relacionades amb el conreu dels cereals i l’horticultura. El Banc de Llavors de Roda de Ter ensenyarà als nens i nenes a plantar hortalisses. Aquest any, la novetat serà un taller d’observació de tòfones a càrrec del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, on es podrà analitzar aquest tubercle amb un microscopi. A més es podrà construir un hotel d’insectes i conèixer de més a prop les plagues i tipus d’insectes que ens podem trobar en horts i camps.

El Graner, on es mostrarà com els cereals que es conreen al nostre territori deriven en pinso pels animals, i com s’elaboren els diferents tipus de pinso destinat a diferent bestiar. En aquest mateix espai es podran pelar panotxes de blat de moro i preparar menjar pels animals que viuran a La Casa de Pagès durant aquests dies.

La Cabanya era antigament l’espai de la casa de pagès on es guardaven les eines. Aquí es podran veure i provar diferents eines del camp, i també fer tallers de cardar llana, cistelleria i apicultura.

L’Estable comptarà amb una petita mostra de diferents animals de la granja com una truja amb garrins, conills i aviram. A través de l’empresa Llet Nostra es podrà conèixer tot el circuït de la llet, des que es muny la vaca fins que arriba a les nostres taules, i s’oferirà un tast de llet. També hi haurà una exposició sobre les millores que s’han fet als estables en els últims anys per millorar el benestar animal.

L’Obrador, on es faran tres tipus de tallers: d’elaboració de productes càrnics com botifarra i pilotilles, d’elaboració de làctics (mató), i d’elaboració de productes derivats dels cereals (galetes). Aquests tallers estan adreçats, principalment, a nens i nenes, però estan oberts a tothom.

El Mercat és on convergeixen tots aquells productes provinents dels camps i horts, i dels estables, i que ja han passat pels obradors. És un espai de relació i comerç, però també de responsabilitat i sostenibilitat en el consum d’aliments. En aquesta zona es podrà fer un circuit d’activitat física perquè el públic infantil es pugui fer càrrec de l’energia que es necessita per dur a terme les feines de pagès.

Nens i nenes de 6 a 10 anys de diferents escoles d’Osona visitaran La Casa de Pagès i participaran en diferents tallers de dimecres a divendres. Alumnes d’aquestes escoles també podran participar en un concurs de dibuix, on el tema és Els animals a pagès. Els guanyadors es donaran a conèixer el diumenge 14 d’abril, a la tarda, a La Casa de Pagès.

Cal destacar que diverses empreses del sector agropecuari s’han sumat com a organitzadores d’aquest projecte, mentre que d’altres ho han fet en forma de col·laboració, ja sigui econòmica o dinamitzant alguna activitat o espai.


Horari d'Activitats a la Casa de Pagès:

   Divendres 12 d’abril, de 17h a 20h
   Dissabte 13 d’abril, de 10h a 13h i de 16h a 20h
   Diumenge 14 d’abril, de 10h a 13h i de 16h a 20h

      


PATROCINADORS
:COL·LABORADORS: