Concurs LACTIUM: formatges artesans de Catalunya 2022

El Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya, és ja un concurs de referència a Catalunya. Promovent la transparència i l’excel·lència, el Concurs Lactium té com a objectius:

· Posar de manifest i divulgar la gran qualitat i diversitat dels formatges artesans catalans.

· Reconèixer el treball i l’expertesa de ramaderes /ers i elaboradores/ors de formatges artesans de Catalunya, avaluant en un concurs públic la qualitat dels formatges que es valoren

 

Enguany el Concurs Lactium recupera la normalitat i convoca 15 categories i comptarà amb més de 70 jurats que avaluaran sensorialment els formatges presentats.

Les deliberacions tindran lloc el dissabte 14 de maig a la Casa Ricart de Vic, excepte les deliberacions de dues categories, que tindran lloc el 3 i el 10 de maig en dues localitzacions arreu del territori català.

 

Les categories convocades a Concurs són:

1. MATONS I BROSSATS: productes làctics elaborats amb llet de vaca, búfala, cabra o ovella quallats de forma enzimàtica, precipitats amb sals o bé recuits obtinguts per temperatura, tots ells sense madurar i sense altres ingredients afegits.

2. LLETS FERMENTADES: productes elaborats a partir de la fermentació de la llet de vaca, búfala, cabra o ovella sense procés d’emmotllat i amb un temps de maduració inferior a 2 dies i sense altres ingredients afegits.

3. FORMATGES DE PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet de vaca i/o búfala i pasta dura.

4. FORMATGES DE PASTA DURA DE CABRA: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet de cabra i pasta dura.

5. FORMATGES DE PASTA DURA D’OVELLA: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet d’ovella i pasta dura.

6. FORMATGES DE PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA: formatges de quallada predominantment àcida/làctica de llet de vaca i/o búfala.

7. FORMATGES DE PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA: formatges de quallada predominantment àcida/làctica de llet de cabra.

8. FORMATGES DE PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA: formatges de quallada predominantment àcida/làctica de llet d’ovella.

9. FORMATGES DE PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA: formatges de quallada mixta i formatges amb proteòlisi de crosta rentada de llet de vaca i/o búfala.

10. FORMATGES DE PASTA TOVA DE CABRA: formatges de quallada mixta i formatges i formatges amb proteòlisi de crosta rentada de llet de cabra.

11. FORMATGES DE PASTA TOVA D’OVELLA: formatges de quallada mixta i formatges amb proteòlisi de crosta rentada de llet d’ovella.

12. TUPINS: formatges de guarda de doble fermentació, que adopten la forma del seu recipient i són fàcilment untables.

13. FORMATGES BLAUS: formatges de pasta blava elaborats amb les principals espècies lleteres a Catalunya.

14. FORMATGES DE PASTA CUITA I SEMI-CUITA: formatges de pasta cuita i semicuita (la quallada dels quals s’ha escalfat per sobre dels 45-50 ºC) elaborats amb les principals espècies lleteres de Catalunya.

15. FORMATGE GARROTXA: formatge de llet pasteuritzada de cabra de mínim 21 dies de maduració i de pell característicament florida. Les vores seran arrodonides i la mesura de la seva alçada no podrà sobrepassar mai el seu diàmetre.

Per cinquè any, els formatges guanyadors amb el Premi Lactium Or de cada categoria, seran els aspirants al premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022.

 

Les inscripcions al Concurs s'han de tramitar des d'aquest web. Consulteu a peu de pàgina les bases del Concurs i cliqueu l'enllaç per omplir el Formulari d'Inscripció i fer el pagament.

**Les inscripcions estaran obertes del 8 de MARÇ fins el 18 d'ABRIL*
TARIFES D'INSCRIPCIÓ

 Formatges a concurs Socis Acrefa No socis
 1r formatge 10€ 15€
 A partir del 2n formatge 5€/cada un 10€/cada un


*Recordem que és requisit indispensable per ser admès a concurs, disposar d'un registre sanitari de l'activitat, que caldrà adjuntar durant el procés d'inscripció.

Documents relacionats