LACTIUM, LA MOSTRA DE FORMATGES CATALANS 2021

22 i 23 de MAIG, 2021

Parc Jaume Balmes, Vic

 

Lactium, la mostra de formatges catalans, és un esdeveniment co-organitzat per  l’Ajuntament de Vic i ACREFA, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà.

Enguany Lactium celebrarà una nova edició, la tretzena, on l’adaptabilitat, la seguretat i la sostenibilitat en seran valors i prioritats. Mantindrà però l’esperit que el caracteritza, on la divulgació i la promoció de la cultura del formatge artesà i català en són part essencial. Lactium referma el seu compromís amb les formatgeries catalanes, la qualitat i la innovació, la biodiversitat i la producció agroalimentària artesana i de proximitat.

Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya

El concurs de formatges de referència a Catalunya es presenta totalment renovat i adaptat a la situació provocada per la Covid19, traslladant les sessions de tast i deliberacions de formatges per tot Catalunya, en aforaments reduïts i durant les setmanes prèvies a la celebració de la mostra.

Un any més, el Concurs Lactium convoca a 13 categories de formatges a concurs, s’acompanyarà de  la presència de més de 70 especialistes com a membres del jurat, i acabarà amb la nominació  del Premi Millor Formatge Català Lactium 2021 entre els formatges guanyadors de cada categoria.

Aula del Formatge

En format online i en directe, amb la possibilitat d’adquirir els formatges del tast amb un click, l’Aula del Formatge programarà 3 tastos guiats per aquelles i aquells als que apassionen els formatges i volen descobrir-ne el seu relat.

De la mà dels millors especialistes, i amb la sostenibilitat com a eix conductor, l’Aula del Formatge esdevindrà una gran oportunitat per descobrir els formatges i les formatgeries  artesanes i catalanes més singulars des de casa.

Jornada Tècnica

Amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el divendres 21 de maig per la tarda tindrà lloc la  jornada tècnica. Sota el títol “Formatgeries i sostenibilitat, reptes i oportunitats” el programa contindrà xerrades, experiències i eines entorn a la sostenibilitat  i algunes de les seves dimensions més importants.

La jornada es celebrarà a la Sala Sert de l’Edifici del Sucre i desenvoluparà en format híbrid, presencial i online.

La Mostra

Els dies 22 i 23 de maig, si la situació sanitària ho permet, el Parc Jaume Balmes de la ciutat de Vic, albergarà una nova celebració de Lactium, la mostra de formatges catalans. Una edició diferent, que estarà marcada i organitzada per garantir la seguretat de tots els visitants i les empreses participants.

La presència de 40 formatgeries catalanes i artesanes d’arreu del país, un recull de més de 200 formatges per tastar i comprar al tall, confirmen Lactium com el mercat de formatges més gran de Catalunya.

En paral·lel, 10 empreses artesanes i els seus productes agroalimentaris, configuraran una mostra on els productes agroalimentaris locals i de proximitat en seran els protagonistes.

El TxisBar serà una de les novetats que presentarà l’edició d’enguany. Un espai lúdic i social, on tastar i descobrir els millors formatges presents a la mostra, tallats i servits per poder-los gaudir al Parc Jaume Balmes.

Part de la recaptació per la venda de formatges es donarà a associacions de caràcter social de la ciutat.

El TxisCorner tornarà a ser l’espai més polivalent de Lactium, on tindran lloc presentacions de projectes formatgers que aborden la sostenibilitat i la innovació.

Durant el dissabte, al TxisCorner, i per tercer any consecutiu,  tindrà lloc un dels moments més esperats de Lactium, la nominació del Millor Formatge Català Lactium 2021.


més informació a
@lactium