Concurs LACTIUM: formatges artesans catalans 2024

 >  Guanyadors del Concurs 2024  

 

 

Una nova edició, la quinzena, del Concurs LACTIUM: formatges artesans catalans que gaudirà de  la presència de més de 150  formatges distribuïts en 15 categories a concurs.

Un Jurat compost per més de 60 prestigiosos professionals representant a tota la cadena de valor del formatge artesà:formatgers/eres, ramaders/eres, venda, distribució i persones de la divulgació i la comunicació gastronòmica, que escolliran els formatges guanyadors de cada categoria i el Premi Millor Formatge Català Lactium 2024.  

La missió fonamental del Concurs és:
*Augmentar la visibilitat dels formatges artesans catalans entre els consumidors

*Atorgar el valor adient a l’ofici dels ramader/a i/o elaborador/a de formatges reconeixent la seva expertesa avaluant en un concurs públic el saber fer en els formatges que elaboren i en la cura de l’entorn, la biodiversitat  i el medi del que n’obtenen els recursos.

Enguany el Concurs inclou novetats importants focalitzades a assolir millor els seus objectius com a concurs de referència dels formatges artesans catalans. 

El Concurs LACTIUM, formatges artesans catalans constarà de 15 categories i el PREMI MILLOR FORMATGE CATALÀ 2024, que serà escollit pels caps de taula d’entre totes les medalles d’or de cada categoria. 

Entre les categories proposades hi trobarem pastes toves, pastes dures, i quallades àcides de totes les espècies lleteres existents a Catalunya; cabra, vaca, ovella i búfala. Entre els formatges del Concurs LACTIUM també hi trobarem crostes rentades, raspallades o florides i com no, els millors formatges blaus ja consolidats a Catalunya i diversos tupins, com a constatació que tradició i modernitat es poden donar la ma.

A més, amb la voluntat de reivindicar i reconèixer el mató com a especialitat de caràcter patrimonial i tipicitat pròpia, enguany diferenciarem tres categories: matons de cabra, matons de vaca  i recuits o brossats d’ovella.

La novetat estrella d’enguany, però, és la creació d’un nou sistema de valoració per tal de garantir l’anonimat dels formatges a tastar i aconseguir així, una competició al més alt nivell que obligarà els membres del Jurat a posar a prova, encara més, el seu coneixement.

Dissabte 20 de maig entre les 10.30 i les 14 hores, a la Casa Ricart de Vic, tindran lloc les deliberacions dels membres del jurat. El mateix dissabte, i a partir de les 17,30 hores, a l’espai TxisArts de Lactium tindrà lloc l’entrega dels premis del Concurs.

 

S'accepten màxim 2 formatges per categoria

PREU INSCRIPCIÓ: 6€ cada formatge inscrit

DATA INSCRIPCIÓ: del 14 de febrer al 8 d'abril de 2024

Recordeu que és requisit indispensable per ser admès, adjuntar el registre sanitari de la vostra activitat 

 

 >  Bases del Concurs 

>  Fer inscripció 

 

Documents relacionats