La Casa de Pagès

LA CASA DE PAGÈS: UN CIRCUIT ITINERANT PER DONAR A CONÈIXER LA VIDA AL CAMP AL PÚBLIC FAMILIAR

L’exterior del recinte firal El Sucre serà l’epicentre de l’activitat ramadera, aquest any, en un format diferent. La Casa de Pagès s’estructura en diverses àrees que constitueixen un circuit itinerant expositiu. El visitant podrà passejar per aquest circuit i veure els diferents animals de granja, la maquinària agrícola, els oficis relacionats amb la vida al camp i a la granja, i molt més. L’activitat continuarà tenint un vessant participatiu per al públic, però es portarà a terme en línia, amb diverses propostes lúdiques i pedagògiques com ara un qüestionari que posarà a prova els coneixements adquirits durant la visita a la Casa de Pagès i el tradicional concurs de dibuix, els guanyadors del qual apareixeran publicats a l’aplicació VicFires Virtual.

Malgrat el canvi de format, la Casa de Pagès continuarà fomentant el coneixement de tradicions agrícoles i ramaderes i valors com la preservació del medi ambient, la resiliència, l’esperit de superació i la creativitat.

Aquesta activitat es divideix en quatre apartats:

El camp: s’hi podran observar tres seqüències de maquinària antiga, cedida per l’Associació Tonis Taradell, i la seva evolució fins a la maquinària agrícola actual, la qual exposaran diferents empreses de la comarca.

L’hort: serà un espai dedicat al procés de compostatge i s’hi exposarà la maquinària que s’utilitza als horts i als cultius petits. Per amenitzar la visita, es projectaran vídeos divulgatius sobre aquesta temàtica.

El graner: és l’espai de les masies que tradicionalment s’utilitzava per guardar els cereals. Al graner de la nostra Casa de Pagès donarem a conèixer quines són les propietats nutritives dels cereals que es conreen al nostre territori i com s’elaboren els diferents tipus de farines i de pinso destinats al bestiar. Ho farem a través d’una proposta variada: una mostra de panotxes de blat de moro, exposicions sobre el blat, vídeos, jocs...

L’estable: és, sense dubte, l’espai més esperat de la Casa de Pagès. Aquest any tornarem a gaudir d’una gran varietat d’animals. S’hi podran veure porcs, vaques de raça frisona, de raça llemosina, de raça bruna i de raça pirinenca, conills, cabres i ovelles. Malauradament, aquest any, els inconvenients causats per virus no es limiten als de la COVID-19: una malaltia vírica molt contagiosa que es diu influència aviària ens ha impedit portar aus (gallines i polls) a l’Estable. Així mateix, tampoc hi podrà haver èquids (mules, ases, ponis i cavalls) a causa d’un brot de rinopneumònia equina, una malaltia vírica igualment contagiosa. Amb aquestes limitacions, ens assegurem que el Mercat del Ram sigui una fira segura també per als animals.

Horaris obertura:

Divendres 26: de 17h a 20h
Dissabte 27 i diumenge 28: de 10h a 20h

ACTIVITAT PRESENCIAL | accés PRÈVIA INSCRIPCIÓ

VISITES PROGRAMADES PER FRANGES HORÀRIES DE 45 MINUTS

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA per a tots els visitants (nens i adults)

> sol·licitar inscripcions pel divendres

> sol·licitar inscripcions pel dissabte

> sol·licitar inscripcions pel diumenge

La Casa de Pagès A LES ESCOLES

Com que aquest any les escoles no podran visitar la Casa de Pagès, és la Casa de Pagès la que ha visitat les escoles.

Els darrers dies s’han repartit 1.500 tractors de cartró a totes les escoles de Vic que ho han sol·licitat perquè les nenes i nens de primària puguin pintar i construir una maqueta de cartró que els serveixi de disfressa. També des de les escoles s’ha gestionat el concurs de dibuix d’aquest any que té per temàtica la maquinària agrícola. Els dibuixos participants es penjaran a l’aplicació VicFires Virtual. Per últim, s’han fet arribar a les aules quatre vídeos de cinc minuts cadascun dedicats als quatre àmbits de la Casa de Pagès: el camp, l’hort, el graner i l’estable. En aquests vídeos s’ofereix informació relacionada amb el sector perquè en puguin parlar a classe. 

**********

La casa de pagès ha estat possible gràcies a empreses i associacions del sector:

Fundació Areté

Mas Les Vinyes

Maquinària Agrícola Vernis

Maquinària Casacuberta

Vicreu

Associació Tonis Taradell

Masia Casablanca de Taradell

Cooperativa Plana de Vic

Pinsos Sanky

Molí de la Calvaria

Sahivo

Erra Tecni-Ram

Gepork

Aerosystem Roti

Federació de Frisona de Catalunya

Associació de Frisona d’Osona

Associació Catalana de Criadors de Raça Bovina Llemosina

Federació de Bruna del Pirineu

Associació de criadors de raça pirinenca

Mir Ramadera

Associació de Criadors d’Ovelles Ripolleses

Rovira Motor

Maquinària Agrícola Jaume Castells

Reparacions Vic

Coesbag

Kreas

EFA Quintanes