El Mercat Medieval s’instal·la a Vic del 6 al 8 de desembre: tres dies de viatge al passat amb una gran oferta comercial, lúdica i cultural

28/11/2019
3208

El regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, ha presentat les novetats de la 24a edició, on destaca la inclusió d’una fira nadalenca, Ja és Nadal al Medieval, a la plaça dels Màrtirs  

El regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, i el director de l’obra L’Assalt de l’Altarriba, Pep Simon, han presentat la 24a edició del Mercat Medieval Vic, que tornarà a convidar a tothom a fer un viatge al passat durant tres dies: el 6, 7 i 8 de desembre. Com ha explicat el regidor de Fires i Mercats, "l’essència del Mercat Medieval no canvia, però sí que cada any portem a terme alguns canvis per seguir millorant". En aquest sentit ha afegit que "les principals novetats d’aquest any són tres: el canvi d’ubicació de la zona destinada a activitats infantils, la inclusió d’una fira de productes nadalencs i la distribució per tot el nucli històric de les recreacions d’oficis".

Segons ha detallat el regidor, les activitats infantils, que ens els últims anys s’ubicaven a la plaça dels Màrtirs, es traslladaran a les Adoberies. A la llera del Mèder, els nens i nenes podran gaudir del seu Mercat Medieval particular a través de titelles, carro de contes, atraccions de fusta, tallers de maquillatges, sabó, disfresses i escuts, passejades amb ponis i un laberint. També s’habilitarà una zona de pícnic on les famílies podran descansar i agafar forces per continuar el seu recorregut. Aquesta nova ubicació de les activitats adreçades al públic familiar, en una zona més àmplia i rodejada d’altres propostes relacionades amb el Mercat Medieval, vol aconseguir un millor rendiment d’aquesta oferta dedicada als més petits.

Per la seva part, la plaça dels Màrtirs acollirà Ja és Nadal al Medieval, una fira de productes nadalencs que substitueix la Fira de Santa Llúcia que tenia lloc el cap de setmana després del Mercat Medieval. Pessebres, tions, complements i plantes, són alguns dels productes que oferiran les 14 parades que formaran part d’aquesta nova iniciativa. Segons Titi Roca, “no es tracta de deixar de fer una fira sinó de crear sinèrgies entre les dues, aprofitant la gran afluència de públic del Medieval per reforçar la de productes nadalencs, i alhora proporcionant al Medieval una nova oferta”.

Les demostracions d’oficis, que en les últimes edicions estaven agrupades a les Adoberies, estaran repartides per tot el nucli històric. D’aquesta manera, aquests petits tallers aportaran contingut a les zones comercials. Aquest any hi haurà 9 artesans distribuïts en els següents llocs: Vidrier a la plaça bisbe Oliba, copista i il·luminador al carrer Corretgers, tallerista a la plaça Gerbert d’Orlhac, picapedrer a la plaça Gaudí, sabater al carrer Soledat, fuster a la plaça dels Màrtirs, torner al parc Jaume Portell, saboner a la plaça dels Màrtirs i ferrador de cavalls a les Adoberies.

En la vessant comercial, es comptarà amb 380 parades d’artesanies i queviures distribuïdes pel centre de la ciutat, així con diverses tavernes on menjar i beure, i dos zocos d’inspiració àrab, un situat al carrer Pellaires i l’altre a la plaça Gerbert d’Orlhac. Les parades són majoritàriament provinents de Catalunya, però també n’hi ha de Balears, Astúries, Castella-La Manxa, Aragó, Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana, Euskadi, Cantàbria, Extremadura, Galícia, Navarra, Múrcia i Portugal.

L’Assalt de l’Altarriba, el recorregut teatral basat en fets històrics ocorreguts a Vic al segle XV, arriba a la seva 7a edició i en aquesta ocasió els escenaris i protagonistes principals seran els mateixos que l’any passat. El director de l’obra, Pep Simon, ha explicat que “per nosaltres és un èxit poder fer-la un any més, ja que és un muntatge faraònic de quatre hores i mitja, en total, en el que hi intervenen una cinquantena d’actors, que interpreten a 190 personatges, i en el que es mouen 300 objectes d’atrezzo, 200 peces de vestuari i requereix d’un equip tècnic de 16 persones”. Simon ha afegit que enguany posaran un èmfasi especial en les olors, “cada escena en tindrà una de particular, i hem buscat que sigui perceptible i que aquest aspecte sensorial formi part de l’espectacle com un element més”.

Diverses associacions de la ciutat participen en la decoració dels carrers, elaborant a mà part de l’ornamentació que lluirà als carrers com banderoles, rams, retolació, i altres objectes d’atrezzo. Aquestes entitats són: ASHES-Associació per a la Sostenibilitat Humana Ecològica i Social (Centre Habitatges Montseny), l’Associació de Vídues de Vic i Comarca, Osonament, Sant Tomàs (Centre Ocupacional Calldetenes), Casal de la Gent Gran de La Rambla, el Casal Claret, l’Agrupació de Sords i l’Associació Tapís.

Pel què fa a la millora de la gestió de residus, i seguint amb la línia iniciada fa uns anys, es distribuiran gots reutilitzables. Els gots es podran adquirir a les tavernes deixant una fiança d'1€. Abans de marxar del Mercat, es podran tornar a les mateixes tavernes. D’altra banda, al mercat està prohibit que les parades utilitzin bosses de plàstic per entregar els productes venuts.

Altres mesures per millorar la sostenibilitat del Mercat són que els materials que s’utilitzen per la decoració al carrer són reciclats (roba, restes de jardineria, fustes, etc.) i que per tal de minimitzar el malbaratament d’aliments, el diumenge a la nit les tavernes que tinguin excedents alimentaris podran repartir-los a diferents entitats de la ciutat.

Compartir