LA MOCADERA


 

 

21 i 22 DE FEBRER

a la Plaça dels Sants Màrtirs de Vic


Descobreix, tasta i compra embotits artesans d'arreu dels Països Catalans

Visites guiades, tastos, exposicions, aula de l'embotit, activitats familiars i molt més!

 

  

El punt de trobada de l’embotit artesà català

La Fira de la Mocadera és un homenatge a la tradició xarcutera de la Plana de Vic i a totes aquelles mans que, amb paciència i saviesa, han sabut transformar la carn en cultura. És el punt de trobada entre l’ofici i la memòria, un espai on el temps s’atura per donar valor a l’embotit fet com abans: amb cura, qualitat i autenticitat.

A la Mocadera celebrem l’embotit de veritat, aquell que parla del territori, de les receptes heretades i del respecte per la feina ben feta. Una fira que posa en valor els productors artesans, els oficis tradicionals i el llegat gastronòmic que ha fet de la Plana de Vic un referent a tot Catalunya.

Aula de l'embotit, amb tallers i demostracions amb mestres xarcuters.
Visites guiades per conèixer l'origen i el procés d'elaboració artesanal.
Exposicions sobre la història i l'evolució de la matança i dels oficis relacionats.
Campanyes gastronòmiques amb restaurants de la comarca.
Mercat artesà amb productes locals i degustacions d'embotits de qualitat certificada.

 

Per què “La Mocadera”?

La Mocadera neix d’un nom antic, pronunciat amb naturalitat a les cases de pagès, i d’un saber fer propi de mans precises, experimentades, robustes i alhora delicades. Un ofici fonamental que, malgrat la discreció de qui l’exercia, ha deixat empremta en la nostra manera d’entendre l’embotit i la cuina d’hivern.

La mocadera era qui netejava la mocada del porc, la preparava perquè es transformés en botifarres, salsitxes i altres embotits, i vetllava perquè cada peça trobés l’equilibri just de gust i textura. El seu és un coneixement construït amb experiència, observació i una intuïció afinada pel pas dels anys.

Aquest saber, transmès de generació en generació, va fer possible una gastronomia arrelada al territori, pensada per conservar, compartir i celebrar. Sense soroll, però amb criteri. Sense presses, però amb decisió.

Amb aquest nom, la fira vol preservar la memòria d’aquelles dones que van fer de la cuina un espai de saviesa i transmissió. La Mocadera esdevé, així, una invitació a posar en valor el temps, la feina manual i el llegat d'un ofici que dona gust i sentit al nostre patrimoni gastronòmic.


Seguiu-nos a les nostres xarxes socials per no perdre detall de tot el que ha de passar!