LA MOCADERA


 



del 19 al 22 de febrer

a Vic 


 

 

 

     
     



  

El punt de trobada de l’embotit artesà català

La Fira de la Mocadera és un homenatge a la tradició xarcutera de la Plana de Vic i a totes aquelles mans que, amb paciència i saviesa, han sabut transformar la carn en cultura. És el punt de trobada entre l’ofici i la memòria, un espai on el temps s’atura per donar valor a l’embotit fet com abans: amb cura, qualitat i autenticitat.

A la Mocadera celebrem l’embotit de veritat, aquell que parla del territori, de les receptes heretades i del respecte per la feina ben feta. Una fira que posa en valor els productors artesans, els oficis tradicionals i el llegat gastronòmic que ha fet de la Plana de Vic un referent
a tot Catalunya.

 

Per què “La Mocadera”?

La Mocadera és un homenatge a una figura gairebé oblidada però essencial en la història de l’embotit català. La mocadera era aquella dona que, al costat del matador, participava activament en la matança del porc i en tot el procés posterior d’elaboració dels embotits.

La seva tasca donava nom a l’ofici: netejar amb destresa els intestins —la mocada—, preparar-los per a la confecció de botifarres, salsitxes i altres embotits, i vetllar perquè cada peça sortís al punt just de sal, pebre i cocció. Amb una habilitat reconeguda i sovint ben valorada, les mocaderes eren artesanes del gust i guardians d’un saber que es transmetia de generació en generació.

Amb aquest nom, la fira vol recuperar i donar veu a aquestes dones que van sostenir, des de la discreció i l’expertesa, un dels oficis més arrelats de la nostra cultura gastronòmica. La Mocadera simbolitza, així, la memòria d’un món que encara viu en la nostra manera d’entendre el menjar, la comunitat i la tradició.


 

   

 

  

Activitats i experiències

La Mocadera ofereix molt més que parades d’embotits. És una experiència viva per descobrir i compartir la cultura gastronòmica del nostre país:


Aula de l’embotit
: tallers i demostracions amb mestres xarcuters.

Visites guiades per conèixer l’origen i el procés d’elaboració artesanal.

Exposicions sobre la història i l’evolució de la matança i dels oficis relacionats.

Campanyes gastronòmiques amb restaurants de la comarca.

Mercat artesà amb productors locals i degustacions d’embotits de qualitat certificada.

 


Tradició, ofici i comunitat

La Mocadera és molt més que una fira: és una celebració de la cultura, la memòria i les persones que mantenen viu l’art de l’embotit.

Una invitació a reconnectar amb els orígens, a valorar el temps, la manualitat i el saber fer que donen gust i ànima al nostre patrimoni gastronòmic.

 

Seguiu-nos a les nostres xarxes socials per no perdre detall de tot el que ha de passar!