El Mercat del Ram de Vic satisfà un gran nombre de visitants mantenint l’aposta per les activitats populars i les adreçades al sector agrícola i ramader

11/04/2023
668

Vic ha tornat a lluir de Mercat del Ram amb una edició que ha omplert la ciutat d’activitats dedicades al sector agroalimentari i ramader captant l’interès d’un elevat nombre de visitants. Des de divendres, quan va començar la fira, l’afluència de públic ha estat constant i, en molts moments, molt nombrosa. L’espai Terra i Cuina, ubicat de nou a la Rambla del Passeig i a la Plaça del Carbó, ha tingut una molt bona acceptació. Centenars de persones s’hi han apropat per seguir les activitats gastronòmiques i gaudir de la mostra de cerveses artesanes, els espectacles infantils, els concerts i conèixer la mostra de turisme i serveis. “La recuperació de l’espai ha estat favorable. És una zona emblemàtica de la ciutat i cal potenciar-la. Durant els tres dies de mercat s’hi ha vist molt de públic compartint i gaudint amb amistats i família”, explica Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic. 

La inauguració oficial del mercat es va realitzar el dissabte matí amb un recorregut institucional presidit per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i la consellera d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, Teresa Jordà, a més d’autoritats polítiques i socials de la ciutat, de la comarca i del país. Una vegada més, Erra va expressar la seva alegria per celebrar una nova edició del Mercat del Ram amb tota la seva esplendor remarcant que és “el mercat de la ciutat, el gran mercat de la primavera” que dona veu al sector ramader, tan important per a la comarca. També va fer èmfasi a la renovació d’algunes activitats per fer-les més properes a infants i a joves amb l’objectiu que s’apropin i coneguin el sector. Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va apuntar que el Mercat del Ram és un gran aparador per posar en valor l’excel·lent producte que es fa a Catalunya i a la plana de Vic. “Hem d’aprofitar el Mercat del Ram per valorar encara més i sentir orgull dels magnífics productes alimentaris. També per ajudar a la pagesia, tenir una alimentació més saludable, ajudar a l’economia del país i garantir la sostenibilitat del planeta”.

 

La Casa de Pagès, un èxit

La Casa de Pagès ha tornat a ser un dels centres d’interès del mercat, recuperant les xifres significatives de l’any 2019. Els i les visitants han passejat per les set estances (l’era, l’obrador, el rebost, la cabanya, el graner, el camp i l’hort, i el bosc), que han format un aparador pedagògic amb una variada oferta d’activitats relacionades amb el sector primari a través d’exposicions i tallers pedagògics. Els nens i les nenes han pogut fer tastets d’apicultura, d’elaboració de mató, d’horta regenerativa, d’elaboració del graner o d’identificació d’insectes, entre altres. També han pogut visitar l’exposició de bestiar, ubicat al mateix recinte.

El dijous i el divendres previs a la fira, nens i nenes de les escoles de Vic van visitar i participar en alguns dels tallers que ofereix La Casa de Pagès. Alumnes també han participat al concurs de dibuix, amb el tema La Casa de Pagès. Ruixuan Zhang, de l’Escola Salarich, i Gurvinderpal, de l’Escola Pare Coll, han estat els guanyadors.

 

La ramaderia, la gran protagonista

El Recinte Firal El Sucre ha estat l’epicentre de la ramaderia amb concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades. Aquest any, el sector protagonista ha estat l’oví, que ha disposat d’un espai exclusiu a l’exterior del recinte i de la celebració del 2n Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa, adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ovella de Raça Ripollesa (ANCRI), que ha comptat amb la participació d’una trentena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona. Els guanyadors han estat:

  • Categoria “Millor lot d’ovelles”: primer premi, Mas Llastanosa (Vallfogona de Ripollès); segon premi, Mas Niubó (Manlleu).
  • Categoria “Millor lot de xaies”: primer premi, Cal Tiu (Les Presses); segon premi, El Mas Vell (Sora).
  • Categoria “Millor marrà”: primer premi, Xais i Cabrits Canyelles (Canovelles); segon premi, Ramaderia Torner (Olèrdola).

Un altre dels concursos rellevants del Mercat del Ram és el de canals porcines, que aquest any arribava a la 39a edició i que ha premiat la qualitat de la carn i de la canal. El palmarès d’aquest concurs ha estat:

  • Guanyador Qualitat de Carn: Granja Clot del Pou
  • Guanyador Qualitat de Canal: Granja Can Forcada - Provetsa

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, Teresa Jordà, van presidir, dissabte, l’entrega de premis d’aquest concurs. Aragonès va destacar la importància de celebrar aquest concurs, ja que serveix per posar en valor la bona feina dels productors i productores. “Ens permet acostar-nos a un sector que ha hagut d’entomar l’augment de preus i la sequera, i donar a conèixer el valor i la qualitat dels productes”. Aragonès també va fer un agraïment a tots els productors i productores que treballen per fer un producte de qualitat i que es mereix l’acompanyament del govern i de les administracions.

 

El primer dia de mercat es va celebrar la segona edició de la Talaia Pagesa al Centre Cívic Joan Triadú. Pageses i pagesos d’arreu del territori es van trobar presencialment per generar respostes als principals reptes als quals s’enfronta actualment la pagesia. La trobada serveix per seguir plantant la llavor per una millora del sector.

 

Pintura, gegants i castellers, protagonistes d’aquesta edició

Una altra de les tradicions del Mercat del Ram és el concurs de Pintura Ràpida, que enguany ha arribat a la 56a edició. El primer premi, dotat amb 800 €, ha estat per a l’obra de l’artista Antonio Darias, destacant la composició per haver copsat l’ambient del mercat, l’atmosfera creada i la seva execució, a més del tractament de la llum amb l’ús dels daurats sobre negre; el segon premi, amb una recompensa de 400 €, ha estat per a l’obra de l’artista Josep Millàs, destacant la seva aposta pel color i el seu tractament, a més de la multiplicitat de tècniques emprades; i el tercer premi, guardonat amb 200 €, ha estat per a l’obra de l’artista Aida Mauri destacant l’originalitat en el punt de vista utilitzat i la presència del patrimoni arquitectònic com un valor de la ciutat en el context del mercat.

En Categoria A, fins a 12 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60€, ha estat per a l’obra de l’artista Elisabeth Armenteros; i el segon premi, un lot de material per pintar valorat en 40€, per a l’obra de l’artista Aniol Rico. El jurat ha optat per atorgar un tercer premi dotat en 40 € a l’artista Elna Solà.

En Categoria B, de 13 a 17 anys, el primer premi, un lot de material per pintar valorat en 60€, ha estat per a l’obra de l’artista Joan Rodríguez. El segon premi ha quedat desert. 

L’edició 2023 del Mercat del Ram també ha comptat amb el 40è Trofeu Internacional de Globus Aerostàtics del Mercat del Ram, l’exhibició de maquinària agrícola i l’exposició d’automòbils, la cercavila dels Gegants i el Bestiari de Vic, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, el Mercat de Palmes i Palmons, La Falca, la fira d’autoedició de La Clota i la Processó dels Armats.

 

Compartir