Lactium, la mostra de formatges catalans, compleix 10 anys i torna al Parc Jaume Balmes de Vic el 12 i 13 de maig

03/05/2018
3830

AQUEST MATÍ S'HA PRESENTAT L'EDICIÓ D'ENGUANY, EN LA QUE HI PARTICIPARAN 40 FORMATGERIES ARTESANES CATALANES

40 formatgeries artesanes, acompanyades de més de 10 productes agroalimentaris i complementaris al formatge, participaran al Lactium, la mostra de formatges catalans, que aquest any es celebrarà els dies 12 i 13 de maig al Parc Jaume Balmes de Vic. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, el director de PRODECA (Promotora d’Exportacions Agroalomentàries Catalanes), Ramon Sentmartí, el president d’ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), Nicanor Coscollola, i el director de Lactium, Isaac Gelabert, han presentat avui al matí la 10a edició d’aquesta mostra, que proposa un programa amb més de 30 activitats per a tots els gustos i per a totes les edats.

Anna Erra ha destacat que “seguim apostant per fer un producte de proximitat que cada vegada és més referent, en una mostra que troba la ubicació definitiva al Parc Balmes, un espai acollidor que cus els dos pols de Vic”. En aquest sentit, Isaac Gelabert ha afirmat que “l’actual ubicació del Lactium, en aquest parc agradable i orgànic, connecta amb els valors de qualitat que vol transmetre la mostra”. Gelabert ha afegit que els principals objectius de Lactium són “fer cultura i divulgació dels formatges artesans, i ser un punt de referència pels apassionats dels formatges, tan pel què fa a particulars com a professionals del sector”.

L’àrea expositiva de Lactium estarà integrada per formatgeries artesanes catalanes i una convidada de fora de Catalunya, que aquest any és Airas Moniz de Galícia, una jove formatgeria que elabora formatges de vaca de pastura a la comarca de la Ribera Sacra. A banda de comptar amb una parada, Airas Moniz serà protagonista d’un dels tasts guiats de la mostra.

A les 40 formatgeries cal sumar-hi l’espai Amics del Formatge, on es podran adquirir productes relacionats amb el formatge com pa, vi, cerveses, llibres, conserves i estris de cuina, entre d’altres.

Aquest any, a cada parada de Lactium, a més dels formatges a tall i degustacions, s’oferiran tapes que costaran un txis, la moneda de la fira que equival a un euro. En aquest sentit, cal destacar el Swing&Txis, una combinació de música i gastronomia que es farà el dissabte 12 de maig, de les 20h30 a les 22h00. A ritme de la Vic Swing Band s’oferiran 40 tapes diferents amb el denominador comú del formatge.

Lactium també oferirà un ampli programa d’activitats a partir de 3 espais: l’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat, el Txis Corner i el Benvinguts a Pagès - Fet a Osona.

L’Aula de Formatge Bonpreu-Esclat és el punt de trobada dels bocafins i apassionats del formatge, on es duran a terme tastos guiats per especialistes. En alguns casos aquests tasts aniran acompanyats de música i de poesia. Al Txis Corner, l’espai més polivalent, obert i dinàmic del Lactium, situat al mig de la fira s’hi programaran concerts, espectacles familiars i presentacions de projectes singulars i innovadors del sector. Al Benvinguts a Pagès i Fet a Osona, s’hi faran tallers de mató per nens i nenes, i s’escenificarà el conte Can Galderic, una visita a pagès. El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha volgut destacar la creació de l’espai dedicat a Benvinguts a Pagès, que fa promoció d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Alícia per donar a conèixer l’origen del que mengem i tastar els productes conreats, criats i pescats a Catalunya, “aquest any tindrà lloc els propers 9 i 10 de juny, arreu del territori català i esperem que hi participi molta gent”.

El Concurs Lactium és una de les peces clau de la fira. Hi participen més de 150 formatges i és un dels certàmens amb més prestigi del sector. 50 experts de diferents àmbits (propietaris de botigues especialitzades, distribuïdors, periodistes gastronòmics, cuiners, etc.) integren el jurat que atorga 9 premis: els guanyadors de les 8 categories que es convoquen, i el guanyador absolut que surt d’entre aquests premiats i que s’emporta el Premi Millor Formatge Català Lactium 2018. Dissabte al matí, a la Casa Ricart, es duran a terme els tasts i les deliberacions i a les 16h30, al Txis Corner, es lliuraran els premis. Com a novetat important d’enguany cal destacar la creació de la categoria Formatge Garrotxa. L’elevada presència d’aquest formatge al mercat interior i exterior, i el fet que es trobi en la recta final per al seu reconeixement com a IGP a nivell europeu, han propiciat que tingui un espai propi dins el concurs. 

Coincidint amb la fira, s’han organitzat dues jornades tècniques relacionades amb els productes làctics que es faran a la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre de Vic. Divendres 11 de maig, de les 16h30 a les 19h00, el tema a tractar serà el Lactoturisme, una oportunitat, i s’analitzaran experiències destinades al turista gastronòmic entorn a la llet, el formatge, el pastoreig i el bestiar. El dissabte al matí, de les 10h45 a les 13h00 la jornada anirà sobre Diferents races, diferents transformacions de la seva llet i s’explicaran quines característiques de la llet són les més adequades per a elaborar un tipus o un altre de formatge o, en cas de vendre la llet, quina pot interessar més al formatger. Ambdues sessions són gratuïtes.

La mostra de bestiar serà un altre dels atractius de Lactium. Una exposició de bestiar lleter viu, impulsada pel segell Llet de Cabres Catalanes, amb la presència de les races més representatives dels ramats lleters catalans.

La 10a edició del Lactium està organitzada per l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà), posant de manifest l’aposta de la ciutat pel sector de la producció agroalimentària artesana i de qualitat, i la complicitat i implicació del sector artesà del formatge a l’esdeveniment. També compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l’agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l’empresa Bonpreu-Esclat.

Lactium, la mostra de formatge catalans, estarà oberta dissabte de 10h a 22h i diumenge de 10h a 20h.

 

Compartir