Lactium confirma el seu atractiu amb una edició que recupera la normalitat

16/05/2022
4386

La 14a mostra de formatges artesans catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, manté les xifres de públic i consolida el seu format.

El formatge El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic, guanya el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.

Lactium ha tornat a lluir amb èxit. La festa del formatge català artesà ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb una afluència constant de públic que confirma la seva capacitat d’atracció.

Titi Roca, Regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, mostra la seva satisfacció: “Lactium ha tornat a ser la gran festa del formatge català; una mostra consolidada que dona espai a un sector de gran importància per Vic i la comarca d’Osona”.

Durant els dos dies de fira, els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya amb 40 formatgeries, més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat. Els expositors confirmen la fidelitat del públic de Lactium, que acudeix a la fira amb una clara disposició a comprar i conèixer nous productes.

La mostra també ha comptat amb tastos guiats de formatges, xerrades divulgatives sobre el sector formatger, degustació de fustes de formatges, espectacles, música en directe i l’esperat Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022.

El màxim guardó del Concurs Lactium 2022 ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022. 

Aquest any, el concurs de referència a Catalunya ha recuperat el format presencial d’abans de la pandèmia i ha reunit a Vic a 87 professionals d’arreu del territori català que han avaluat els més de 220 formatges presentats en les 15 categories a concurs.

El palmarés de les 15 categories ha estat el següent:

Categoria

Formatge

Formatgeria

MATONS I BROSSATS

24 productes presentats a la categoria

Or

Mató Cabra

Granja Armengol

Plata

El mató

Cal Cantaré

LLETS FERMENTADES

19 productes presentats a la categoria

Or

Iogurt grec de vaca

Mas Claperol

Plata

Iogurt grec

Granges Comas

PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA

17 productes presentats a la categoria

Or

El Ferrer

Cal Músic

Plata

Vaca pastura

Làctics Ubach

PASTA DURA DE CABRA

20 productes presentats a la categoria

Or

El gran Pep

Sant Gil d’Albió

Plata

El Miner d’Espinelves

Formatges d’Espinelves

PASTA DURA D’OVELLA

12 formatges presentats a la categoria

Or

Ovella Les Agudes

Formatgeria Mogent

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA

5 productes presentats a la categoria

Or

Cendrat

Formatges Gavarresa

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA

25 productes presentats a la categoria

Or

El petit floquet de cabra

Can Robert

Plata

Llosassa

Formatges Cuirols

Bronze

Petricó

Cal Cantaré

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA

9 productes presentats a la categoria

Or

Farcell

Valette

PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA

24 productes presentats a la categoria

Or

Puigpedrós

Molí de Ger

Plata

Tou del Lluçanès

Reixagó

PASTA TOVA DE CABRA

24 productes presentats a la categoria

Or

Pla

Mas Alba

Plata

Tou del Mujal Cabra

Cal Músic

PASTA TOVA DE D’OVELLA

6 productes presentats a la categoria

Or

Les Cuines

Formatgeria del Miracle

TUPINS

5 productes presentats a la categoria

Or

Tupí de Blau

Molí de Ger

FORMATGES BLAUS

16 formatges presentats a la categoria

Or

El Glauc

Formatgeria Xauxa

FORMATGES DE PASTA CUITA I SEMI-CUITA

11 productes presentats a la categoria

Or

Gran Músic

Cal Músic

FORMATGE GARROTXA

9 formatges presentats a la categoria

Or

Garrotxa

Sant Gil d’Albió

Més de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat basades en el tast guiat i la degustació de formatges i de productes complementaris. Lactium també ha comptat amb espectacles familiars i música en directe a l’escenari TxisArts; i ha ofert un espai de degustació a través de fustes dels millors formatges presents a la fira a l’espai Txis Bar, que ha servit més de 1.500 fustes de formatges.

Entre les novetats d’aquesta edició, hi figurava també el nou espai Vaquers de la Plana de Vic que, a través de diverses activitats adreçades al públic infantil, ha pogut explicar la situació del preu just de la llet. Qui també ha tingut més presència a Lactium en aquesta nova edició ha estat la Llet de Cabres Catalanes, que ha promocionat el consum de formatges de cabra català a través d’accions participatives a l’estand i tastos guiats a l’Aula del Formatge BonPreu Esclat.

Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català. 

Compartir