Lactium, la mostra de formatges catalans, es consolida al Parc Jaume Balmes de Vic on reuneix a 17.000 visitants

15/05/2018
1556

  • A pesar de la inestabilitat del temps, la mostra aconsegueix una gran afluència de públic, tan per part de compradors com de participants a les diferents activitats programades

  • El guanyador del Premi Millor Formatge Català Lactium 2018 ha estat el Cabra Roí del Molí de la Llavina de Centelles

Lactium, la mostra de formatges catalans, ha comptat amb 17 mil visitants que, de mitjana, han fet una despesa d’entre 40€ i 50€, segons les primeres dades de l’estudi d’impacte econòmic encarregat per l’organització a una empresa especialitzada. Aquest estudi també conclou que el 95% dels enquestats afirmen que tornaran l’any que ve. Unes xifres que avalen el nou format i la nova ubicació al Parc Jaume Balmes de Vic, iniciats l’any passat. En aquest sentit, el director de la mostra, Isaac Gelabert, afirma que “comptem amb un espai magnífic, on s’han pogut descobrir i conèixer el relat dels 52 productors que hem reunit enguany, amb 212 formatges”. Gelabert afegeix que “des de la Regidoria de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic i ACREFA, comencem a treballar en una nova edició de Lactium, amb nous objectius i la mateixa il·lusió”.

El programa d’activitats ha comptat amb un alt índex de participació. Cal destacar els tastos guiats i els tallers que s’han dut a terme a l’Aula Bonpreu-Esclat, que han exhaurit les places en diverses ocasions, i també l’èxit del nou espai Benvinguts a Pagès, que ha donat a conèixer el projecte del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que promou la visita a diversos productors alimentaris de Catalunya, i on s’han dut a terme diverses activitats adreçades al públic familiar. Una altra de les novetats d’aquest any, les jornades tècniques, que es van fer divendres i dissabte a l’Edifici El Sucre, han reunit a més de 70 participants i ja es pensa en donar continuïtat l’any que ve a aquest espai formatiu adreçat als professionals del sector.

D’altra banda, el Concurs Lactium, ha estat seguit amb molta expectació, tan per part del públic com de professionals i mitjans de comunicació. Ha comptat amb la participació de més de 150 formatges i el jurat ha estat integrat per experts de diferents àmbits (propietaris de botigues especialitzades, distribuïdors, periodistes gastronòmics, cuiners, etc) procedents de diferents punts geogràfics (Galícia, Madrid, Cantàbria i Catalunya) que han atorgat el Premi Millor Formatge Català Lactium 2018 al Cabra Roí del Molí de la Llavina (Centelles, Osona).

La resta de premiats han estat els següents:

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Matons i Brossats: Recuit de Cabra de Granja Armengol (Osona)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Tendències: iogurts i llets fermentades: Iogurt de Granja El Montseny (Vallès Oriental)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA IGP Formatge Garrotxa: Garrotxa Bauma (La Garrotxa)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Formatges de Quallada Enzimàtica: Baldat de La Balda (El Gironès)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Formatges de Quallada Mixta: Cabra Roí del Molí de la Llavina (Osona)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Formatges de Quallada Àcida: Fermió de La Balda (El Gironès)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Formatges Blaus: Blau de Cabra de Montbrú (El Moianès)

- LACTIUM D’OR DE LA CATEGORIA Formatges de Tupí (desert per no superar el nombre mínim de participants, que són 6)

La 10a edició del Lactium ha estat organitzada per l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà), i ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, l’agrupació de ramaders i formatgers Llet de Cabres Catalanes i l’empresa Bonpreu-Esclat.

 

Compartir