El nou format online serà una oportunitat per a la internacionalització del congrés
Vic, 17 de febrer de 2021. Aquest matí s’ha presentat el Trufforum Vic, la Festa de la Tòfona i la Gastronomia, que enguany se celebrarà a partir de dilluns vinent dia 22 i durant tota la setmana fins el diumenge 28 en format online. Aquest any el Trufforum, l’esdeveniment internacional ideat per l’European Mycological Institute (EMI), serà acollit des de 4 seus: Catalunya (Vic), Terol, Castellà i Lleó i l’Occitània (França), essent Vic la ciutat que donarà el tret de sortida.
Tal com ha destacat el 4t tinent d’alcaldia i President de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats, Titi Roca, Vic té la voluntat d’esdevenir un territori referent dins el sector de la tòfona mundial, i ha valorat molt positivament “la feina feta en un esdeveniment que tot i no poder ser presencial, fa que la ciutat segueixi viva i amb projecció de futur”.
Des de les diferents entitats organitzadores del Trufforum, i tal com ha explicat Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), “aquest nou format online pot suposar una gran oportunitat per a la internacionalització d’un esdeveniment com és el Trufforum, que pretén ser un eix vertebrador de totes les iniciatives, institucions i empreses del sector tofonaire europeu”.
Així doncs, les 4 seus aniran programant diferents continguts que quedaran penjats a la web www.trufforum.com de manera permanent, pel que serà un material accessible per a tothom, des de qualsevol territori i consultable en els quatre idiomes oficials del Trufforum, com són el català, castellà, anglès i el francès.
Pel que fa al programa d’activitats proposades des de Vic, s’ha destacat el protagonisme que tindrà la gastronomia, i com a través d’aquesta es vol contribuir a la promoció de l’ús de la tòfona a la cuina de casa, per tal de desmitificar aquest producte, i apropar-lo, cada vegada més al consumidor final. Així ho ha reivindicat també Josep Puigdollers, President de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, qui en la seva intervenció ha fet una crida a perdre la por a aquest producte i a utilitzar-lo de manera habitual.
Amb l’objectiu de representar tot el territori català, el programa inclourà un ‘Recorregut gastronòmic per Catalunya’ de la mà de grans cuiners com Quim Casellas (restaurant Casamar, Llafranc), Rafel Múria (restaurant Quatre Molins, Cornudella de Montsant) o Eduard Aliberch (restaurant Cal Jutge, d’Orís). A més hi haurà activitats com els tallers d’anàlisis sensorials; un taller pels petits de casa; reportatges sobre la cerca de tòfones a bosc i també a plantació; la sessió de creativitat i innovació del Trufforum Lab a càrrec de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; i altres propostes totes pensades per a conformar un programa molt complet al voltant d’aquest fong tan preuat com és la tòfona negra. El programa el completarà el “Seminari Científic: Avenços en el coneixement de la tòfona i la tubericultura”, amb ponències destinades al sector més professional.
Durant la presentació també s’ha desvetllat el nom de l’ Ambaixador de la Tòfona 2021 que serà un dels xefs de major prestigi del territori com és Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes), gran coneixedor i divulgador del producte i de la seva aplicació a la cuina, així com també de la gastronomia osonenca i catalana.
Per la seva banda, i posant en valor tot el sector tofonaire català, Enric Vadell, sub-director general de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha expressat la voluntat de continuar apostant pel sector de la tòfona a Catalunya, ‘no només per les avantatges econòmiques, sinó també pels serveis ecosistèmics que comporta, sobretot pel que respecta a la prevenció d’incendis gràcies a l’ocupació de camps que sinó serien abandonats’.
Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© 2024 Lasevaweb Global Web Services S.L. TOTS ELS DRETS RESERVATS