La Fira de la Muntanya tanca la 42a edició amb xifres de rècord

13/11/2023
1182

L’esdeveniment continua sent un reclam per als amants de l’esport de muntanya, tot just abans de començar la temporada d’hivern.

Les xifres obtingudes demostren que la Fira de la Muntanya és un referent a tot l’estat.

Vic s’ha convertit durant tres dies en l’epicentre de la cultura i els esports de muntanya a Catalunya. La Fira de la Muntanya tanca la 42a edició registrant la millor xifra d’assistència i participació de la seva història. Més de 16.000 persones han passat pel recinte firal El Sucre, des de divendres fins diumenge al vespre, per gaudir de l’àmplia programació d’activitats, i ho han fet amb una valoració més que satisfactòria.

El Mercat d’Ocasió ha arribat, enguany, als 4.000 articles ofertats: un 60% procedent de botigues i un 40% de particulars, i ha estat un pol d’atracció que ha despertat un gran interès. Dissabte a la tarda la fira va assolir el rècord de participació amb vendes satisfactòries a l’àrea comercial i expositiva de roba i material esportiu; llibres i guies de muntanya; campers i autocaravanes i serveis i activitats de muntanya. Enguany, aquest espai, ha comptat amb 49 expositors, 16 dels quals són expositors de llibres i guies de muntanya.

Cal destacar, també, l’aprovació amb nota del canvi d’accés al recinte que s’ha fet des del Parc de l’Horta Nova i el canvi d'ubicació del 2n Festival d’Escalada, que s’ha celebrat a la part de davant del recinte firal El Sucre, i que ha captivat a un nombrós públic durant la celebració del Campionat Open Bloc.

Els visitants també han pogut gaudir d’un extens i interessant programa d’activitats culturals i educatives amb 29 xerrades, taules rodones, debats i conferències sobre alimentació, muntanya inclusiva, accessibilitat a la muntanya, sostenibilitat i medi ambient. També de 3 tallers tècnics i formatius amb entrades exhaurides abans de l’inici de la fira. Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de l’ajuntament de Vic ha manifestat: “estem molt satisfets dels resultats obtinguts en aquesta 42a edició de la Fira de la Muntanya i continuarem treballant perquè continuï sent un punt de trobada i un referent per als amants de les activitats a l’aire lliure”.


Èxit rotund al 2n Festival d’Escalada

Més de 330 esportistes, en categoria absoluta i infantil, han participat al Campionat d’Open Bloc celebrat al rocòdrom exterior instal·lat a la part de davant del recinte; un espai de gran espectacularitat que ha captivat el públic amant de l’escalada. La música electrònica, la
bona meteorologia, el gran nivell dels escaladors i les escaladores i els concerts han fet que el 2n Festival d’Escalada hagi estat tot un èxit.

Els resultats del Campionat d’Open Bloc han estat els següents:

 Sub12 masculí:
Martí Vidal
Omar Ponts
Aleix Rondon

Sub12 femení:
Bruna Gil
Ivet Clusa
Eva Munill

Sub15 masculí:
Pep Solé
Bàstian Machuca
Paul Pavillard

Sub15 femení:
Arlet Codina
Àfrica Roman
Júlia Tor

Sub 18 masculí:
Víctor Gil
Bernat Van Drooge
Naïm Rico

Sub 18 femení:
Berta Cedillo
Lluna Fernández
Erola Rodríguez

Absolut masculí:
Héctor Bazan
Cedric Milles
Pau Galofré

Absolut femení:
Maria Benach
Èrica Rosell
Rut Casas

Llibres, guies i premis de muntanya

A banda de l’exposició de les editorials i de les ponències i presentacions literàries amb autors i autores, dissabte es va fer el lliurament de la 9a edició dels Premis Editorial 2023, que premien la tasca dels autors, les autores i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura entorn de la muntanya a través de la literatura. Després de la valoració de les 91 obres presentades al concurs, aquests són els resultats:

Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Metres Avall: Cròniques de grans caigudes, de Jordi Pina Estany. Editorial Desnivel. L’organització va atorgar un accèssit a l’obra Relats Muntanyencs de Joventut de Josep Maria Torras Humet. Edició d’Òscar i Albert Masó Garcia. Editorial Cossetània.

Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Sant Aniol d’Aguda, valls, cims i gent del Pirineu d’entre el Vallespir i la Garrotxa, de Ernest Costa i Savoia. Editor: Amics de Sant Aniol d’Aguja.

Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: A un tir de pedra, les més belles sendes de la safor d’ Òscar Martí, Xavier Cervesa, Vicent Cervera i David Gomar. Edicions del Bullent.

Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: La Vall de Llémena, Serra de Finestres, Muntanya de Rocacorba de l’equip tècnic editorial Alpina i Mancomunitat de la Vall de Llémena. Editorial Alpina.

Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: Paseos y rutas por bosques del Pirineo Oriental, de Marta Montmany Ollé. Editorial Sua Edizioak.

Activitats paral·leles a la fira

Coincidint amb la fira, la Unió Excursionista de Vic ha organitzat la tradicional Matagalls-Vic amb 560 participants. Una altra activitat celebrada ha estat la Pedalada Familiar Osoning, on hi ha hagut 263 ciclistes, més que l’any passat. També cal destacar el programa d’activitats infantils, des de la clàssica i icònica escalada a la Xemeneia del Sucre fins als circuits de bicicleta de l’Escola de ciclisme Jufré Vic-ETB, tot passant per la impressionant tirolina. Totes les activitats han tingut molt bona rebuda.

 

 

Compartir