El Mercat del Ram torna reinventat i potenciant el sector cultural, gastronòmic i artesà

18/03/2021
2592

L’edició d’enguany se celebrarà els dies 26, 27 i 28 de març i combinarà el format virtual i presencial sense perdre l’essència ramadera

El 26, 27 i 28 de març torna un renovat Mercat del Ram després que l’any passat s’hagués d’anul·lar per la pandèmia. El Mercat, que dóna el tret de sortida a la primavera, arribarà amb un nou format, mantindrà l’essència i s’adaptarà a les mesures sanitàries vigents perquè sigui una fira segura

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que el retorn del Mercat del Ram ha de servir per reimpulsar el teixit socioeconòmic de la ciutat i la comarca i divulgar i impulsar la tasca del sector primari. A més de reactivar els serveis locals, com són l’artesania i l’alimentació, ha manifestat Erra.

“Volem que la gent torni a viure la ciutat, el Mercat del Ram és una aposta perquè Vic revisqui i torni a omplir-se de gent i d'activitats calculades, mesurades i segures”, ha conclòs l’alcaldessa.

El Mercat del Ram 2021 s’ha reconvertit per poder per fer front a la pandèmia gràcies a un format especial i espaiat. Totes les activitats i mostres seran a l’aire lliure, es controlarà l’aforament i es compliran totes les mesures vigents. Per això, les activitats es distribuiran entre l’exterior del Recinte Fira, el passeig Pep Ventura, el parc Jaume Balmes i el Portalet, per girar la ciutat cap al riu.

“La majoria d’actes i activitats s’han repensat perquè siguin segures, atractives i dinàmiques amb una distribució més àmplia i a l’abast de tots els visitants”, ha explicat Roca. “La gent no ha de tenir por a venir i a gaudir de l’arribada de la primavera a la ciutat perquè serà un Mercat del Ram segur”, ha assegurat el regidor de Fires i Mercats.

 

Novetats combinades amb la tradició

El Mercat d’aquest any s’estructurarà en quatre blocs per garantir la seguretat i conservar al màxim les activitats d’edicions anteriors: Jornada de Presentació del Congrés BIT (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia), la Casa de Pagès, el nou espai Gastro&Art i el programa cultural.

El congrés BIT és un acte professional, tècnic i empresarial de nova creació i compartit amb la ciutat de Lleida i la Generalitat de Catalunya centrat en la bioeconomia i els sectors que l’envolten, que es presentarà en format digital el 24 de març. En aquest congrés s’hi abordaran temes com l’estratègia de la bioeconomia de Catalunya entre el 2021 i el 2030 i s’exposaran casos pràctics d’aplicacions en diversos sectors.

L’exterior del recinte firal El Sucre continuarà sent l’epicentre de l’activitat ramadera però amb un nou format. La Casa de Pagès s’estructurarà en un circuit itinerant expositiu on els visitants podran gaudir de diferents animals de granja, la maquinària agrícola, els oficis relacionats amb la vida al camp i a la granja.

 

Un impuls per la gastronomia

El parc Jaume Balmes acollirà el nou espai Gastro&Art, un punt de trobada amb gastronomia i l’artesania locals. Gastro&Art rebrà una trentena d’expositors de productes alimentaris de proximitat i amb certificació ecològica o de producció pròpia. La part d’artesania comptarà una quarantena de parades amb productes i articles fets artesanalment i amb qualificació d’artesà. “Estem al costat de la restauració i l’artesania de la ciutat, i creiem que el Mercat del Ram pot servir per omplir de nou les taules, fer reviure el sector i potenciar l’economia”, ha explicat Titi Roca.

Una altra novetat d’enguany és “el Plat del Ram”, una acció per reactivar el sector de la gastronomia i la restauració que tindrà a set cuiners i cuineres de Vic com a protagonistes. Durant tota la setmana, proposaran un plat característic que representi la fira que s’incorporarà a la seva carta. Hi participen: Ivan Vilanova (El Jardinet), Magda Subirana (Magda Subirana), Gil Currius (El Bareku), Èric Soldevila (Devici), Uri Sala (El Gravat), Toni Clusella (Divicnus) i Albert Reniu (Ca l’U).

 

Un Mercat amb cultura segura

La regidora de Cultura, Susagna Roura, ha remarcat que es vol preservar i potenciar la cultura al Mercat del Ram i que sigui un atractiu més per “reactivar el sector cultural”. “Defensem la cultura perquè és segura”, ha afirmat.

En aquest sentit, la cultura popular s’ha repensat i mantingut amb el 54è Concurs de Pintura i Dibuix Mercat del Ram 2021, el Balls dels Gegants i Bestiari de Vic, la cantada participativa de caramelles, Concert de cobla, els jocs infantils, espectacles de circ, la 37a edició de l’enraiada de globus, l’Art al Portalet i l’acte simbòlic de  24a Diada Castellera del Mercat del Ram.

 

Edició digitalitzada

El Mercat s’ha adaptat a l’àmbit digital sense renunciar a l’activitat presencial. La base d’aquest impuls digital es troba amb VicFires Virtual, una aplicació a través de la qual orbitarà l’organització de la fira. “Hem digitalitzat la fira per poder fer-la encara més segura i accessible als visitants”, ha remarcat Titi Roca.

A través de VicFires Virtual es podrà accedir al programa complet, inscriure’s a les activitats per a les quals sigui necessari fer reserva prèvia o tenir un control immediat i precís de l’aforament del moment en cada activitat, entre d’altres. També es podrà accedir a concursos i sortejos relacionats amb l’esdeveniment i amb els quals s’ha volgut mantenir la vessant més participativa del Mercat del Ram.

 

Una pregonera vigatana

El tret de sortida del Mercat del Ram serà el tradicional pregó a l’Ajuntament. Enguany la persona escollida, és la mateixa que ho havia de fer en l’edició anterior, anul·lada per la Covid-19. La vigatana Elisenda Viladecans- Marsal serà l’encarregada de recitar el pregó que parlarà sobre les ciutats del passat, del present i del futur, un tema d’actualitat i de reflexió.

Viladecans-Marsal és catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona i investigadora associada al CEPR (Center for Economic Policy Research) i al CEMFI (Centro de Estudios Monetarios y Financieros). A més, és directora de la Càtedra en Economia Urbana de la Universitat de Barcelona i també del programa de recerca  Ciutats de l’ Institut d’Economia de Barcelona.  

El pregó es podrà seguir en directe el dijous, 25 de març, a les 7 de la tarda per www.vic.cat.

Trobareu la programació i informació actualitzada en aquest enllaç.

 

Compartir