La bioeconomia, protagonista a Vic amb la celebració del 1r Congrés BIT 2022

11/04/2022
1549

L’Edifici El Sucre de Vic ha estat l’escenari principal de la presentació de projectes, experiències i casos d’èxit entorn de la bioeconomia

 

Els dies 6 i 7 d’abril Vic s’ha convertit en la seu de la bioeconomia catalana amb la celebració de la primera edició del Congrés BIT 2022 (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia). Durant els dos dies de congrés, una seixantena de ponents han passat per l’Edifici El Sucre de Vic per explicar la seva experiència en l’àmbit de la bioeconomia donant resposta a les necessitats dels assistents: transparència de coneixement i inspiració de casos d’èxit.

Carme Sáez, directora del Congrés BIT, explica “hem aconseguit construir un congrés des de zero i estem satisfets amb els resultats. Hem comptat amb la implicació activa dels agents interessats com el DACC, Consell de Cambres, Diputació de Barcelona i de Lleida entre d’altres i la participació de la comunitat científica experta en bioeconomia de Catalunya. Ha estat una primera edició i tenim coses a millorar, però pensem que hem assolit els objectius plantejats tant d’assistència, com de varietat de temàtiques i de tipologia de ponents.”

                                                                                                                                                                                   

L’activitat més rellevant del congrés ha estat la presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024 amb Jaume Sió i Clara Solé, del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Les dues jornades també han acollit ponències centrades en la identificació de reptes i oportunitats, en la promoció de la bioeconomia per a l’administració, en la gestió de paisatges agroforestals i en la provisió sostenible de serveis ecosistèmics. També s’han donat a conèixer experiències de valorització en residus orgànics (urbà) i aigua residual urbana, dejeccions ramaderes, residus orgànics agrícoles i cooproductes de la cadena alimentària. Amb aquesta diversitat de ponències, el congrés ha demostrat:

 

  • Que el context global fa de la bioeconomia no només una oportunitat, sinó una necessitat de país.
  • La necessitat d’un sector primari i forestal empoderat, eficient i sostenible que proveeixi d’aliments i materials locals perquè es desenvolupi una indústria fonamentada en bioeconomia.
  • Que tenim capacitat tecnològica per fer la bioeconomia més rendible a Catalunya (a través de l’aprofitament de recursos i la generació de tecnologies locals).
  • Que tenim un context de finançament i d’ajudes de l’administració que poden catalitzar la inversió inicial
  • Que la generació de negoci focalitzada en bioeconomia ha de servir per millorar els paisatges i donar valor i repoblar al territori rural.

 

Amb la celebració de la primera edició del Congrés BIT, Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conclou que s’ha posat en valor tot el que s’està fent en l’àmbit de la bioeconomia demostrant que “tenim talent i projectes, i s’ha de treballar per fer-los realitat”.

 

La primera edició del Congrés BIT s’ha celebrat a Vic, coincidint amb el Mercat del Ram, la fira de tradició agrícola i ramadera d’Osona. La segona edició, se celebrarà el mes de setembre, durant la Fira de Sant Miquel de Lleida, d'especialització agrícola.

 

El teixit empresarial del BIT 2022

 

El Congrés BIT 2022 està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida, amb el suport de la Diputació de Barcelona, Diputació de Lleida, Agència de Residus de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Cambra d’Osona, Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre de Recerca en Agrotecnologia (AGROTECNIO), l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement (Creacció), la Xarxa d’Innovació Alimentació (XIA), el Clúster Bioenergia Catalunya (CBC), el Clúster de la Maquinària i els Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), l’Associació Catalana d’Innovació (INNOVACC), l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el CataloniaBio & HealthTech, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i el Packaging Cluster

 

El Congrés BIT compta amb el patrocini de Caixabank, la Cooperativa Plana de Vic, Numa Industrial, Grup Gepork, Promic, Sahivo, Bou Contenidors i Liquats Vegetals.

 

El Congrés BIT en dades:

 

  • 2 dies de congrés
  • Més de 60 ponents
  • Més de 200 assistents
  • Més de 50 assistents virtuals
  • 3 tallers participatius

 

 

Compartir