La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, inauguren la 6a Fira de Biomassa de Catalunya i el 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins

19/10/2018
3367

Ambdues fires tenen lloc al Recinte Firal El Sucre de Vic i estaran obertes fins aquest dissabte a les 19h

La consellera afirma que “tant la biomassa com el biogàs són exemples d’economia circular que donen valor al territori i a la gestió forestal i agrària”

Avui al matí, el Recinte Firal El Sucre de Vic ha obert les seves portes per acollir la 6a Fira de Biomassa de Catalunya i el 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins, dues fires que sumen esforços per impulsar solucions energètiques respectuoses amb el medi ambient. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i el conseller Econòmic i Comercial de l’ambaixada de Dinamarca a Espanya, Lars Gade Holm, han inaugurat aquestes dues fires, que estaran en funcionament fins aquest dissabte a les 19h.  

La consellera ha explicat que “tant la biomassa com el biogàs són exemples d’economia circular que donen valor al territori i a la gestió forestal i agrària”, i en aquest sentit ha afegit que el Departament d’Agricultura treballa per implicar en les seves decisions i estratègies de futur a tots els sectors relacionats amb la valorització dels recursos naturals. D’altra banda ha afirmat que espera aprovar aviat el nou decret de dejeccions ramaderes “per assegurar la qualitat dels sols i les aigües subterrànies del país i per la sostenibilitat de les explotacions ramaderes”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Vic ha destacat que “amb la 6a Fira de la Biomassa i la 1a Fira del Biogàs, Vic aposta pel medi ambient i per donar a conèixer recursos energètics alternatius“. Anna Erra també ha afirmat que “Vic referma el compromís per projectes estratègics i innovadors com aquestes dues fires, de gran valor i que aporten un alt nivell a la ciutat”.

Diverses administracions públiques catalanes estan fent esforços en els últims anys per implantar  la biomassa per a usos tèrmics. En aquesta línia, el diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, ha explicat que 14 municipis de menys de 20 mil habitants es poden beneficiar d’un total de 4 milions 200 mil euros provinents de fons FEDER per a la instal·lació de calderes de biomassa en edificis públics.

El 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins compta amb una important presència d’empreses  de Dinamarca, un país que des de fa 4 anys ha dut a terme un programa important de suport al biogàs, com a font d’energia. Així ho ha explicat el conseller Econòmic i Comercial de l’ambaixada de Dinamarca a Espanya, Lars Gade Holm, que ha explicat que “ en els últims 4 anys, Dinamarca ha obert més de 100 plantes de biogàs de diferents tipus i mides, i creiem que en aquests moments ja podem parlar d’una tecnologia madura”. Lars Gade Holm també ha dit que “creiem que la nostra participació en aquesta fira ens permetrà intercanviar experiències i això serà molt beneficiós per a tots”.

La 6a Fira de Biomassa de Catalunya s’estructura a partir de tres eixos: la zona expositiva, la jornada tècnica i les activitats paral·leles. Pel què fa a la zona expositiva, acull a 75 expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants i consultors energètics, entre d’altres. La jornada tècnica, que té lloc durant tot el dia d’avui, aborda diferents temàtiques d’interès pel sector com experiències sobre grans consums o el cicle de vida de la biomassa i les emissions. Quant a les activitats paral·leles, destaquen la segona edició dels Premis Biomassa Catalunya, promoguts des del Clúster de Biomassa i l’Ajuntament de Vic per promocionar les bones pràctiques en l’ús de la biomassa, i el 1r Concurs Internacional de Motoserristes a Catalunya.

El 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins neix amb la voluntat de potenciar i donar a conèixer totes aquelles iniciatives que treballen per una millor gestió i tractament de les dejeccions ramaderes, contribuint a la reducció d’emissió de gasos efecte hivernacle i transformant els residus ramaders en recursos productius. Aquesta primera edició acull a 18 expositors del sector, 7 ells provinents de Dinamarca, i s’ha organitzat una jornada tècnica per demà divendres, on es presentaran novetats tecnològiques i legislatives, i casos d’èxit en el tractament de purins i la producció de biogàs.

La 6a Fira de Biomassa de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, a través de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Direcció General de Medi Natural, el Consell Comarcal d’Osona, el Centre Tecnològic Forestal, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona. La Fira compta amb el patrocini d’ECONOVA, i la col·laboració de les empreses LIGNIA BIOMASSA i ENERBIO.

Per la seva part, la 1a edició del Saló de Biogàs i Tractament de Purins està organitzada per l’Ajuntament de Vic, a través de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats, la Generalitat de Catalunya, a través, de l’Agència Catalana de Residus, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’Institut Català d’Energia, l’Associació Espanyola de Biogàs, el Catalan Water Paternship, el Consell Comarcal d’Osona, la Universitat de Vic i la Universitat Politècnica de Catalunya. L’esdeveniment compta amb el patrocini del Ministeri d’Afers Exteriors de Dinamarca (Delegació Comercial de Catalunya) i de l’empresa Pesa Medioambiente.

Compartir