Història

Vic, ciutat de fires i mercats

 

Les fires i els mercats han estat i són una important activitat econòmica de la ciutat de Vic.

 

  

 

Autor: Antoni Nofrarias (Gravat Crosta)
Arxiu Ajuntament de Vic

Remuntant-nos als principis, el fet que una vila rebés una concessió reial per poder organitzar una fira pròpia, era un símptoma evident del creixement i desenvolupament de la població. És així com Vic ràpidament va començar a consolidar-se com una ciutat comercial que organitzava diverses fires, i marcava la seva àrea d'influència molt més enllà de la comarca d'Osona.

Vic es configura com una ciutat rellevant en fires i mercats on
s'hi apleguen diferents sectors econòmics que ofereixen un
ampli ventall de productes o serveis. A més, aquests espais són un valuós punt de trobada per aquestes persones per poder-se trobar, intercanviar opinions i teixir o enfortir les relacions comercials.

  

                                                          Autor: Antoni Nofrarias (Gravat Crosta)
                                                                                  Arxiu Ajuntament de Vic  

 

 

 

 

L'any 1985 es constitueix el Patronat Municipal del Mercat del Ram, una entitat que té com a finalitat la realització d'aquestes activitats comercials. Posteriorment, l’any 1989 es canvia el nom per Patronat de Fires i Mercats.

 

En paral·lel al creixement de la ciutat de Vic i també de l'equip destinat a organitzar les fires i mercats de la ciutat, el Patronat de Fires i Mercats s'extingeix i s'aproven els estatuts d'una nova entitat, l'Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (IMPEVIC), al 1995. El mateix any, les oficines de fires i mercats de Vic també es traslladen a l'Edifici El Sucre de Vic.

  

 

 

 

 

Les fires i els mercats, malgrat la definició tècnica que les emmarca en un lloc i temps concrets, necessiten l'entorn de ciutat on desenvolupar-se. És per això que el 1995, coincidint amb la consolidació de les fires i mercats a la ciutat, comencen les obres del Recinte Firal el Sucre, un espai concebut per acollir les tradicionals i també noves propostes firals.

 

L'any 1997 acaben les obres, i s'inaugura el Recinte Firal el Sucre, un espai polivalent de més de 5.000 m2 de superfície, amb diversos espais diferenciats que complementa els espais i auditoris propis de l'Edifici el Sucre.

 

 

 

 

 
 

Per anar consolidant la marca, el 2013 es crea una marca corporativa de Vic Fires i Mercats.

 

Amb el pas del temps es fa necessari un canvi d'entitat per actualitzar els estatuts i millorar la gestió dels esdeveniments de Vic. Així és quan el 2015 IMPEVIC passa a ser l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic (OFIM).

 

Al 2017 es canvia la imatge corporativa i passa a dir-se Vicfires.

 

 

 

 

 

Actualment, Vic és un referent en fires i mercats gràcies al Mercat del Ram, el Mercat de Música Viva de Vic, el Mercat Medieval, i d'altres propostes més específiques com el Lactium, la Fira de la Muntanya, la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible o el Congrés BIT, que totes juntes componen un mapa firal que ocupa tot l'any.