La 14a mostra de formatges artesans catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, manté les xifres de públic i consolida el seu format.
El formatge El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic, guanya el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.
Lactium ha tornat a lluir amb èxit. La festa del formatge català artesà ha omplert el Parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana amb una afluència constant de públic que confirma la seva capacitat d’atracció.
Titi Roca, Regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, mostra la seva satisfacció: “Lactium ha tornat a ser la gran festa del formatge català; una mostra consolidada que dona espai a un sector de gran importància per Vic i la comarca d’Osona”.
Durant els dos dies de fira, els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya amb 40 formatgeries, més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat. Els expositors confirmen la fidelitat del públic de Lactium, que acudeix a la fira amb una clara disposició a comprar i conèixer nous productes.
La mostra també ha comptat amb tastos guiats de formatges, xerrades divulgatives sobre el sector formatger, degustació de fustes de formatges, espectacles, música en directe i l’esperat Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022.
El màxim guardó del Concurs Lactium 2022 ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.
Aquest any, el concurs de referència a Catalunya ha recuperat el format presencial d’abans de la pandèmia i ha reunit a Vic a 87 professionals d’arreu del territori català que han avaluat els més de 220 formatges presentats en les 15 categories a concurs.
El palmarés de les 15 categories ha estat el següent:
Categoria |
Formatge |
Formatgeria |
MATONS I BROSSATS |
24 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Mató Cabra |
Granja Armengol |
Plata |
El mató |
Cal Cantaré |
LLETS FERMENTADES |
19 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Iogurt grec de vaca |
Mas Claperol |
Plata |
Iogurt grec |
Granges Comas |
PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA |
17 productes presentats a la categoria |
|
Or |
El Ferrer |
Cal Músic |
Plata |
Vaca pastura |
Làctics Ubach |
PASTA DURA DE CABRA |
20 productes presentats a la categoria |
|
Or |
El gran Pep |
Sant Gil d’Albió |
Plata |
El Miner d’Espinelves |
Formatges d’Espinelves |
PASTA DURA D’OVELLA |
12 formatges presentats a la categoria |
|
Or |
Ovella Les Agudes |
Formatgeria Mogent |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA |
5 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Cendrat |
Formatges Gavarresa |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA |
25 productes presentats a la categoria |
|
Or |
El petit floquet de cabra |
Can Robert |
Plata |
Llosassa |
Formatges Cuirols |
Bronze |
Petricó |
Cal Cantaré |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA |
9 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Farcell |
Valette |
PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA |
24 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Puigpedrós |
Molí de Ger |
Plata |
Tou del Lluçanès |
Reixagó |
PASTA TOVA DE CABRA |
24 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Pla |
Mas Alba |
Plata |
Tou del Mujal Cabra |
Cal Músic |
PASTA TOVA DE D’OVELLA |
6 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Les Cuines |
Formatgeria del Miracle |
TUPINS |
5 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Tupí de Blau |
Molí de Ger |
FORMATGES BLAUS |
16 formatges presentats a la categoria |
|
Or |
El Glauc |
Formatgeria Xauxa |
FORMATGES DE PASTA CUITA I SEMI-CUITA |
11 productes presentats a la categoria |
|
Or |
Gran Músic |
Cal Músic |
FORMATGE GARROTXA |
9 formatges presentats a la categoria |
|
Or |
Garrotxa |
Sant Gil d’Albió |
Més de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat basades en el tast guiat i la degustació de formatges i de productes complementaris. Lactium també ha comptat amb espectacles familiars i música en directe a l’escenari TxisArts; i ha ofert un espai de degustació a través de fustes dels millors formatges presents a la fira a l’espai Txis Bar, que ha servit més de 1.500 fustes de formatges.
Entre les novetats d’aquesta edició, hi figurava també el nou espai Vaquers de la Plana de Vic que, a través de diverses activitats adreçades al públic infantil, ha pogut explicar la situació del preu just de la llet. Qui també ha tingut més presència a Lactium en aquesta nova edició ha estat la Llet de Cabres Catalanes, que ha promocionat el consum de formatges de cabra català a través d’accions participatives a l’estand i tastos guiats a l’Aula del Formatge BonPreu Esclat.
Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.
Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© 2024 Lasevaweb Global Web Services S.L. TOTS ELS DRETS RESERVATS