La Fira de la Muntanya de Vic tanca l’edició recuperant xifres de rècord

15/11/2022
1719

L'esdeveniment continua sent un reclam per als més fanàtics de l'esport de muntanya, tot just abans de començar la temporada d'hivern

Les xifres obtingudes demostren la consolidació de la fira a la ciutat de Vic

 

Més de 12.000 persones han visitat la Fira de la Muntanya de Vic instal·lada al Recinte Firal El Sucre des de divendres fins diumenge al vespre. Es tracta d’una de les edicions amb més afluència de públic, que s’ha repartit entre les diverses zones d’activitats.

El Mercat d’Ocasió ha despertat, un any més, l’interès dels i de les visitants assolint un 70% de vendes dels productes entregats. Dissabte a la tarda la fira va assolir el rècord de participació amb vendes satisfactòries a l’àrea comercial i expositiva de roba i material esportiu; llibres i guies de muntanya; campers i autocaravanes; serveis i activitats de muntanya que, enguany, ha comptat amb més d’una quarantena d’expositors. Cal destacar, també, l’èxit rotund de l’Open Bloc i de l’aprovació amb nota del 1r Festival d’Escalada.

Els i les visitants també han pogut gaudir d’un extens i interessant programa d’actes i activitats, xerrades i taules rodones. En són quatre grans exemples les presentacions de Pau Capell; March Pinsach i Mireia Miró; Tamara Lunger; i Francesc Mauri i Pere Esteban.

La Fira de la Muntanya ha celebrat la seva 41a edició, “tot un honor per a la ciutat”, tal com va apuntar el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca. “Creiem en esdeveniments importants i aquesta és una de les nostres grans fires. Abans, al territori estatal hi havien més fires de muntanya, ara només quedem nosaltres, i podem estar-ne molt orgullosos. És una fira de gran magnitud, amb diferents espais que sumen entre ells, i pensada per a totes les edats”. Roca va aprofitar la seva intervenció per reclamar a la Secretaria General de l’Esport que Vic vol ser seu del rocòdrom de la Catalunya Central ja que els millors escaladors i les millors escaladores són de la comarca d’Osona.


Música i molt ambient al 1r Festival d’Escalada

Més de 300 esportistes, en categoria absoluta i infantil, han participat al Campionat d’Open Bloc celebrat al rocòdrom exterior; un espai de gran espectacularitat que ha captivat el públic amant de l’escalada. La música electrònica, la bona meteorologia, el gran nivell dels escaladors i de les escaladores i els concerts han fet que el 1r Festival d’Escalada hagi estat tot un èxit.

Els resultats del Campionat d’Open Bloc han estat els següents:

Sub12 masculí:
Martí Vidal Escuer
Héctor Moreno Lecha
Aitor Casado Fernández

Sub12 femení:
Àfrica Román
Núria Birosta Sanchez
Joana Puigfel Garcia

Sub15 masculí:
Aram Gabarró Piñero
Pau Sanchez
Bàstian Machuca Rull

Sub15 femení:
Mar Capdevila González
Maria Godó Fàbregas
Noah Cantos Navarro

Sub 18 masculí:
Víctor Gil Morales
Andreu Vilar Guitart
Ivan moreno Jimenex

Sub 18 femení:
Estel Pallàs Mayolas
Berta Cedillo Ribera
Íngrid Muñiz Leiva

ABSOLUT masculí:
1r: Pau Galofré
2n: Pol Roca
3r: Jerome Gonzálex

ABSOLUT femení:
1r: Francis Guillem
2n: Maria Benach
3r: Marina Revert

Abans de la disputa de les finals de l’Open Bloc, l’organització va fer un homenatge molt emotiu a Cristina Mora Fontarnau, implicada en l’organització de l’Open Bloc, que va perdre la vida el passat mes de febrer en un accident de cotxe.

Llibres, guies i premis de muntanya

A banda de les editorials i llibreries expositores i de les ponències i presentacions literàries amb autors, autores i esportistes destacats, dissabte es va fer el lliurament de la 8a edició dels Premis Editorial 2022, que premien la tasca dels autors, de les autores i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura entorn de la muntanya a través de la literatura. Aquests han estat els resultats:

  • Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Lluís Calvo per l’obra Cor Pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra. Editorial Lleonard Muntaner Editor.
  • Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Atles dels ocells nidificants a Catalunya. Editorial Cossetània.
  • Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: Damià Pérez, amb l’obra Montserrat, cims sense corda. Editorial Edicions Prames.
  • Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: Pena-Roja (Peñarroya de Tastavins). Roques del Masmut, de l’Editorial Piolet. L’organització va atorgar un accèssit a l’obra Gran Gravel Sobrarbe de Mont Editorial.
  • Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: Albert Escolà Massagué per l’obra Ramond de Carbonnières, el águila de los Pirineos. Editorial Pirineo.

 

Activitats paral·leles a la fira

Coincidint amb la fira, la Unió Excursionista de Vic ha organitzat la tradicional Matagalls-Vic amb 619 participants. Una altra activitat celebrada ha estat la Pedalada Familiar Osoning, on hi ha hagut 198 ciclistes. També cal destacar el programa d’activitats infantils, des de la clàssica i icònica escalada a la Xemeneia del Sucre fins als circuits de bicicleta de l’Escola de ciclisme Jufré Vic-ETB, tot passant per la tirolina al parc de l’Horta Nova i el monòlit de la FEEC. Les quatre activitats han tingut molt bona rebuda.

Les formacions específiques que s’han organitzat, centrades en primers auxilis, recuperadors nutricionals i gestió de la por han tingut una convocatòria total d’una cinquantena de participants.

 

Compartir