El jurat del Concurs Lactium 2021 es reuneix a Vic i Manlleu

30/04/2021
413

A mitjans d’abril van començar les deliberacions per escollir els millors formatges artesans de Catalunya. Enguany, a causa de la pandèmia, el jurat es reuneix en diversos punts del territori les setmanes prèvies al certamen

El jurat del Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya 2021 ja està treballant per seleccionar els millors formatges artesans catalans. Enguany, la mostra de formatges de referència del país se celebrarà el 22 i 23 de maig però, a causa de la pandèmia, les sessions de tast i deliberació del jurat tenen lloc les setmanes prèvies al certamen i en diversos punts del territori català, entre els quals hi ha Vic i Manlleu. D’aquesta manera es garanteixen les mesures sanitàries, ja que es compta amb aforaments reduïts i la realització de tests d’antígens a tots els membres del jurat, i el concurs té presència arreu de Catalunya, implicant altres sectors i actors relacionats amb el formatge artesà i català, com els distribuïdors i el petit comerç especialitzat.

El Temple Romà i la formatgeria La Caseïna de Vic, regentada pel brasiler Bruno Cabral, van acollir la primera sessió de tast del jurat. Va ser el 14 d’abril i s’hi va valorar la categoria de toma de vaca/búfala. Aquesta setmana, el dijous 29 d’abril, ha sigut el torn de Manlleu. El jurat del Concurs Lactium 2021 es va reunir a l’empresa distribuidora d’alimentació La Selecta. Allà s’hi van valorar dues categories, formatges blaus i pastes àcides de vaca, i es va escollir el millor formatge de cadascuna d’elles.

Aquestes són dues de les nou sessions de deliberació que s’estan fent prèviament a la 13a edició del Lactium. Hi participen més de 50 especialistes com a membres del jurat, entre distribuïdors, restauradors, formatgers i formatgeres i premsa gastronòmica i estan guiades per un cap de taula, que és un tècnic i professional del món formatger.

D’entre els més de 150 formatges presentats a concurs, s’escolliran 13 guanyadors, un per a cada categoria, i d’entre els guanyadors, en sortirà el Premi Millor Formatge Català Lactium 2021. Enguany, com a novetat, també es convoca el Premi Formatgeria Sostenible, que vol incentivar i reconèixer iniciatives i bones pràctiques entre les formatgeries artesanes catalanes.

Els noms dels guardonats es faran públics durant la celebració de la 13a edició del Lactium, que tindrà lloc el 22 i 23 de maig al Parc Jaume Balmes de Vic. La mostra de formatges de referència a Catalunya, que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la situació sanitària, comptarà amb més de 40 formatgeries artesanes i 10 productors agroalimentaris catalans de qualitat i prendrà les mesures per ser un esdeveniment segur i per incloure continguts digitals. La sostenibilitat, la producció alimentària artesana i de proximitat, i la cultura del formatge estaran ben presents en aquest certamen organitzat per l’Ajuntament de Vic i ACREFA, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà

Compartir