Concurs LACTIUM

El Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya, és ja un concurs de referència a Catalunya

 

Promovent la transparència i l’excel·lència, el Concurs Lactium té com a objectius:

  • Posar de manifest i divulgar la gran qualitat i diversitat dels formatges artesans catalans.
  • Reconèixer el treball i l’expertesa de ramaderes /ers i elaboradores/ors de formatges artesans de Catalunya, avaluant en un concurs públic la qualitat dels formatges que es valoren
  • Enguany el Concurs Lactium convoca 13 categories que es tastaran en 9 localitzacions diferents d’arreu de Catalunya i a on es distribuiran els més de 60 jurats que avaluaran físicament i sensorialment els formatges presentats.

 

Les categories convocades a Concurs són:

  • Tomes i formatges de vaca i/o búfala: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet de vaca i/o búfala

  • Tomes de cabra: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet de cabra

  • Serrats i formatges de pasta dura d’ovella: formatges de quallada predominantment enzimàtica de llet d’ovella
  • Pastes àcides de vaca i/o búfala: formatges de quallada predominantment àcida de llet de vaca i/o búfala

  • Pastes àcides de cabra: formatges de quallada predominantment àcida de llet de cabra

  • Pastes àcides d’ovella: formatges de quallada predominantment àcida de llet d’ovella
  • Pastes toves de vaca i/o búfala: formatges de quallada mixta i formatges proteol·litzats de crosta rentada de llet de vaca i/o búfala
  • Pastes toves de cabra: formatges de quallada mixta i formatges proteol·litzats de crosta rentada de llet de cabra
  • Pastes toves d’ovella: formatges de quallada mixta i formatges proteol·litzats de crosta rentada de llet d’ovella
  • Tupins
  • Formatges blaus: formatges de pasta blava elaborats amb les principals espècies lleteres de Catalunya
  • Formatges de pasta cuita i semi cuita: formatges de pasta cuita i semi-cuita elaborats amb les principals espècies lleteres de Catalunya
  • Formatge Garrotxa: formatge de llet pasteuritzada de cabra de mínim 21 dies de maduració i pell característicament florida.

 

Enguany per qüestions logístiques i donada la dificultat de poder assegurar la presentació de les mostres en perfectes condicions, no es convoca la categoria de Formatge Fresc i Mató.

 

Per quart any, els formatges guanyadors de cada categoria seran els aspirants al premi Millor Formatge Català Lactium 2021. 

 

Segueix-nos a @lactium i etiqueta'ns amb el hashtag #lactiumvic