català  |  castellano  |  english  |  français  
Mercat Medieval Vic

Esteu a: Inici, Fires i mercats, Mercat Medieval

desembre 2017
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Du
       
             

L'ASSALT DE L'ALTARRIBA: LA HISTÒRIA MÉS INTENSA DEL MERCAT MEDIEVAL DE VIC

Amor, odi, traïció, sang i fetge. Tot això ho trobareu a L'Assalt de l'Altarriba, un recorregut teatral basat en uns fets històrics que van tenir lloc a Vic el segle XV. En total són 7 escenes i cada una d'elles es representa en un lloc emblemàtic de la ciutat.


Representacions cada dia: 6, 7, 8, 9 i 10 de desembre
Preu entrada 1 escena: 1,-€

Entrada gratuïta a les escenes 2 i 7 a:
L'Escola d'Art i Superior de Disseny i
Plaça de la Catedral

*Les entrades es poden adquirir al mateix lloc on es fa l'escena o al punt d'informació de la rambla Hospital


ESCENA 1
Lloc: Pati de la Creu de l'Antic Hospital de la Santa Creu (Plaça Gerbert d'Orlach)
Hora: 11h30

Any 1464. A la crueltat de la guerra civil catalana s'hi afegeix la violència que provoquen les rivalitats entre senyors. La família Altarriba és un dels focus que manté vives aquestes lluites que vénen de temps antics. El pare de Llorenç d'Altarriba resulta ferit en un encontre entre bandositats que s'havia preparat, al principi, amb l'intent d'aconseguir un acord. L'ocasió també propicia la coneixença entre en Blai, un xicot decidit i enamoradís, i la Coloma, una noia sola al món i malalta.

ESCENA 2
Lloc: Claustre de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic (Rambla de Sant Domènech, 24)
Hora: 12h15

Any 1472. Al mas de Plantalamor, a Santa Eugènia de Berga, es signa la Capitulació de la Ciutat de Vic, poques setmanes abans del final de la guerra civil. Vic, partidària de la Diputació del General, es rendeix a Joan II acordant uns capítols on, segons els seus seguidors -entre ells Llorenç d'Altarriba- el monarca resulta massa generós amb als vençuts. Altarriba se sent ofès i maltractat en la repartició de béns i drets, i anuncia una revenja contra Vic i aquells que s'han beneficiat de la Capitulació. Blai, ara ja al servei de l'Altarriba, ha portat Coloma a Plantalamor, perquè pogués veure el Rei.

ESCENA 3
Lloc: L'Orfeó Vigatà (C. St. Pere, 7)
Hora: 13h

8 de desembre de 1475. Primer, a Vic, la Coloma i en Gori parlen de Blai, que diuen que es troba a Ripoll. Després, en un dinar al Casal de l'Altarriba, a Riudeperes, Llorenç ha convidat a dinar els seus valedors per tal d'anunciar l'entesa amb Luís de Mudarra i el seu exèrcit, que els permetrà d'assaltar la Ciutat de Vic. Mudarra es presenta a mig dinar, acompanyat de Blai, advertint que cal anar per feina, perquè el Consell de la Ciutat té sospites i està reforçant la defensa. Acorden d'assaltar Vic al cap de tres dies i preparen l'estratègia.

ESCENA 4
Lloc: Plaça de Malla i església de la Pietat (Plaça de la Pietat, 1)
Hora: 16h15

10 de desembre de 1475. Després de sentir la xerrameca d'un Mestre caxaler, entrem en una taverna on Blai i Juan de la Muela, soldat de l'exèrcit de Mudarra, han anat a beure vi i a jugar a escacs. Entra Gori, anunciant la mort de Coloma i Blai marxa precipitadament. Guillem de Malla aprofita per establir conversa amb Juan de la Muela i fer-li confessar _ a canvi d'un cavall_ que l'assalt a la Ciutat es produirà la propera matinada, en conxorxa amb Llorenç d'Altarriba.

ESCENA 5
Lloc: Claustre de la Catedral (Rambla del Bisbat)
Hora: 17h

10 de desembre de 1475. Guillem de Malla va a cercar Bernat de Montrodon, que comanda les forces de la Ciutat, per explicar-li el que ha pogut saber amb la traïció de Juan de la Muela: que els homes d'Altarriba tenen previst un assalt a la matinada amb l'exèrcit de Mudarra. Ambdós es dirigeixen cap a la Catedral, on es troben els membres del Consell, per tal de debatre el que cal fer i acordar la defensa. Gori i Blai han agafat el cadàver de la Coloma de l'Hospital, per poder-la enterrar al cementiri de La Rodona...

ESCENA 6
Lloc: Palau Bojons (Plaça de Don Miquel de Clariana, 3)
Hora: 17h45

11 de desembre de 1475. Uns quants homes de Mudarra esperen l'inici de l'assalt a dins la Casa de Donzelles de Vic, propietat de l'Altarriba. Uns xiulets des de fora del portal de Santa Eulàlia, són el senyal per començar l'atac d'Altarriba amb l'exèrcit de Mudarra. Però les forces de la Ciutat estan a punt i es produeix l'enfrontament i la lluita cos a cos. La força i la decisió dels defensors de la Ciutat eviten que s'esbotzi el portal, frustrant l'assalt i detenint als homes conxorxats. Blai perd la vida durant l'assalt.

ESCENA 7
Lloc: Plaça de la Catedral
Hora: 18h15

Guillem de Malla fa la petició al Consell de que s'estableixi una processó en honor de Sant Pau de Narbona, en memòria i agraïment pels fets ocorreguts. El Conseller en cap relata com van acabar els esdeveniments.
Celebració de la victòria sobre els assaltants


Mercat Medieval Vic
Reportatge fotogràfic